"İşi gücü bu iktidarın, mahkeme kapısıdır. Daha dur, mahkemeyi düşünmen gereken günler gelecek de, şimdi iktidardasın sen. Şimdiden korku bacayı sardı" diyen Baykal "Yarın korkusunun, Yüce Divan korkusunun önlenmesi için getirilmiş bir anayasa projesidir" şeklinde sözlerini sürdürdü.
AK Parti'nin, kendi ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye'ye anayasa değişiklik teklifi dayatmaya çalıştığını savunan Baykal şöyle konuştu:
"12 Eylül anayasası, 12 Eylül anayasası diyoruz ve onu değiştirmek istiyoruz ama, 12 Eylül anayasası gitsin, yerine AKP anayasası gelsin diye bir anlayışı hiç bir şekilde kabul etmiyoruz. Bu bir AKP anayasasıdır."
Baykal, iktidarın kendi yargısını, kendi adliyesini oluşturmak için harekete geçtiğini, "Yargı bağımsızlığı bu değişiklikle tahrip edilmektedir. Böylece bir süreden beri hepimizin bildiği sivil darbe süreci, bu anayasa değişikliğiyle sonuçlanmış olacaktır" sözleriyle savundu.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişikliği sürecinde, siyasi hayatı temelden sarsacak tartışmalar yaşanacağını belirtti.