Son günlerde Türkiye’de terör örgütü PKK’nın artan saldırıları sonucunda hayatını kaybeden şehitler Belçika’da yaşayan Türk vatandaşları tarafından unutulmadı. Şehit olan Türk askerlerini anmak ve terörü lanetlemek için yüzlerce Türk vatandaşı, Genk’te bir araya gelerek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe Genk Belediye Başkanı Wim Dries de katılırken, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar da destek verdi. Yürüyüş esnasında taşınan “Türk Kürt kardeştir” pankartı ise dikkat çekti.
Kişisel girişimlerle organize edilen yürüyüş Genk tren istasyonunda İstiklal Marşı okunarak başladı ve 2 saat sonra tekrar aynı yerde son buldu. Yürüyüş sırasında “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Kahrolsun PKK” ve “Askere uzanan eller kırılsın” gibi sloganlar atılırken, yer yer tekbirler de getirildi. Bazı Belçikalı vatandaşlar da balkonlardan yürüyüşü dikkatli şekilde izledi.
Yoğun polis güvenliğinin olduğu protesto yürüyüşünde hiçbir taşkınlık yaşanmadı. Yürüyüş sonrası yapılan basın açıklamasında ise şu sözlere yer verildi : “Yaşadığımız son günlerde terör örgütü PKK’nın yapmış olduğu saldırılar sonucu onlarca şehit vermiş bulunmaktayız. Bu vahim terör olayları karşısında acı duymamak ve hüzünlenmemek mümkün değildi. Legal çizgiler içerisinde kalmak kaydıyla, millet olarak yaşamakta olduğumuz bu insanlık dışı vahşeti kınama istiyoruz. Büyük Türk milletinin ayrılmaz parçası olan Kürt kardeşlerimizi, terör örgütünden ayrı tutmamız gerekmektedir. Kardeşliğimizi bozmaya çalışan hainler asla amaçlarına ulaşamayacaktır. Bin yıldır aynı topraklarda, aynı coğrafyada et ve tırnak gibi kaynaşmış, hısım akraba olmuş aynı acılara üzülmüş, aynı neşelere sevinmiş bir biletlin evlatları olarak gelecekte de beraber olmak en büyük hedefimizdir.”
Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar ise Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin tüm dünyada olduğu gibi Belçika’daki Türk vatandaşları arasında büyük üzüntü oluşturduğunu ve bu yürüyüşlerde birlik beraberlik mesajı verilmek istendiğini aktardı. Ali Çağlar ilk olarak yürüyüş isteğinin internette yaygınlaştığını takip ettiğini ve bunu izinli bir gösteri olması için görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bunun sonucunda da izinli ve legal bir yürüyüş olduğunu aktardı.
Çağlar, “Önemli olan burada şehitlerimizi anmak ve yad etmektir. Bunun yanında terörü de lanetlemektir. Bu PKK terörü olsun veya başka terör olsun hepsini lanetlemektir. Neticede terör herkese zarar veren faydası olmayan bir şeydir. Türkiye geçmişi zengin bir ülkedir. Türkiye’de çeşitli milletlerin yıllarca beraber yaşadığı bir ülkedir. Bu hep böyle kalacaktır. Kimse Türkiye’nin birliği ve beraberliği üzerine şüphe duymasın. Bizim de üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmek istiyoruz.” diye konuştu. Çağlar, Belçikalı makamların da bu yürüyüşü anlayışa karşıladığını aktardı.
Belediye Başkanı Wim Dries de terörü lanetlemek için toplanan gençlerin girişimlerinin önemli olduğunu ve kendisinin de böyle bir anlamlı günde yürüyüşte olması gerektiğini düşündüğünü aktardı. Terörün dünyanın her yerinde lanetlenmesi gerektiğini de belirten Dries, Genk belediyesinin de böyle bir organizeye destek verdiğini ifade etti. Dries Türkiye’de yaşanan terör olaylarını, Belçika’daki Türklerin yasal şekilde protesto etmek istemesini anlayışla karşıladıklarını ve bu olayın Genk’te ortak yaşama bir örnek olduğunu belirtti. CİHAN
