1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Belediye Başkanı İnci: Olimpiyatlar Türkçe’ye Büyük Katkı Sağlıyor
Belediye Başkanı İnci: Olimpiyatlar Türkçe’ye Büyük Katkı Sağlıyor

Belediye Başkanı İnci: Olimpiyatlar Türkçe’ye Büyük Katkı Sağlıyor

Sakarya’nın Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Türkçe Olimpiyatları’nın Türkçe’ye büyük katkı sağladığını belirtti.

A+A-

Sakarya’nın Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Türkçe Olimpiyatları’nın Türkçe’ye büyük katkı sağladığını belirtti.

İnci, yaptığı açıklamada, bu sene 11'incisi düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nın Türkçe’nin ve Türkiye’nin tanıtımı için yapılmış çok önemli bir organizasyon olduğunu söyledi. Bunu anlamak için öncelikle Türkçe sevdalısı olmak gerektiğini ifade eden İnci “ Bize göre dil, sadece kelimelerden ve harflerden oluşan sesler değildir. Biz dilin içinde gizlenmiş bir ruhun olduğuna inanırız. Yaşayan bir ruh. Binlerce yıldır kültürümüzü, yaşantı biçimimizi süzüp, saklayan ve onu gelecek kuşaklara aktaracak bir ruhtur bu.Bu ruh sokakta, evlerde, ilim meclislerinde, irfan sohbetlerinde, bilgelerin dergâhında dökülen hikmetli sözlerden, yaşayan bir kültürden beslenir. Bu yüzdendir ki bizim dağarcığımızda; bir bakarsınız Dede Korkut’un destanından, Farabi’nin ilminden, İbni Sina’nın şifasından, Fatih Sultan Mehmet’in bir imparatorluk söyleminden izler taşıyan kelimeler bulursunuz.” diye konuştu.

Türkçe derken, fiziksel bir okuma ve yazma eyleminden değil, bir medeniyetin parlayan izlerinden bahsedilebileceğini vurgulayan İnci, şöyle devam etti: "Bu medeniyet; bazen Yunus Emre’nin Anadolu bozkırında seslendirdiği bir şiirinde, bazen Süleyman Çelebi’nin kubbelerde çınlayan Mevlidinde, ya da Karacaoğlan’ın Çukurova’da dolaşan sazında kendini gösterir.Biz dilin bir ortak payda olduğunu düşünüyoruz. Hepimizi buluşturan bir paydadır bu. Hepimizin dağarcığında yer alan, hepimizin dilinde kelime olup dökülen ortak düşüncelerimizin tek platformudur dil. Bu ortak paydamızda; Necip Fazıl’dan Sakarya Türküsü ’nün, Peyami Safa’dan, Ömer Seyfettin’den güzel bir hikâyenin, Nazım Hikmet’in şiirinde bir Anadolu hasretinin, Tarık Buğra’nın bir imparatorluğun kuruluş hikâyesinden esintiler vardır. Hepsi bizim ortak mirasımızdır. Hepsine sahip çıkarız, çünkü hepsi bizim dilimizdir, bizim kültürümüzdür."

"OLİMPİYATI DÜZENLEYENLER, TÜRKÇE’YE KENDİLERİNİ ADAMIŞ"

Olimpiyatı düzenleyenlerin kendini Türkçe’ye adadığını, geleceğin eğitimde olduğuna inanan insanlar olduğunu vurgulayan İnci “Türkiye milyarlarca dolar harcasa bile zengin kültürünü, tarihini, medeniyetini bu kadar etkili bir şekilde tanıtamazdı. Onlara çok şey borçluyuz. Medeniyetler arasında diyaloğun daha güçlü bir şekilde yapılmasını sağlayacak olan en önemli unsurlardan bir tanesinin yurt dışındaki Türk okulları olduğunu hatırlarsak bu organizasyonun önemini çok daha iyi anlamış oluruz. Türkçe sevgi ve barış diliyse, dünya gerçekten bu dönemde hakikaten kültürler, medeniyetler arasında diyaloğa her zamandan fazla ihtiyaç duyuyorsa, Dünya'nın dört bir köşesindeki bu okulların ve yapılan Türkçe Olimpiyatı’nın fonksiyonu çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilir." dedi.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.