Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülhalim Kaçmaz ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları Rehberlik Öğretmeni Ayşe Türkçe ile birlikte köye gelen Darüşşafaka Cemiyeti Başkan Vekili Davut Ökütçü, yaşanan katliama seyirci kalmayarak 5 çocuğu sınavsız bir şekilde okutma kararı aldıklarını söyledi. Darüşşafaka'nın hedeflerinden birinin babası hayatta olmayan, maddi olanaksızlıkları nedeniyle iyi eğitim fırsatı bulamayan öğrencileri eğitmek olduğunu ifade eden Ökütçü, "Darüşşafaka'ya götüreceğimiz bu çocuklarımızı ilköğretim 4. sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar tam burslu ve yatılı olarak okutacağız." dedi.
Beraberinde getirdiği Darüşşafaka Okulu'nun kıyafetlerini çocuklara giydiren Rehberlik Öğretmeni Ayşe Türkçe, öğrencilere kurumun rehberlik servisi tarafından 4 günlük özel bir uyum eğitimi uygulanacağını söyledi. Darüşşafaka'ya gidecek öğrencilerle sohbet eden Türkçe, Bilge'den alacakları öğrencilerle okulda yabancılık hissi çekmemeleri için birebir ilgileneceğini söyledi.
Darüşşafaka'ya gidecek öğrencilerden Hilal Çelebi, annesi Saliha ve babası Halim'i katliamda kaybetmiş. 10 yaşındaki Hilal Çelebi, doktor olma hayalini gerçekleştirmek için Darüşşafaka'ya gideceğini söyledi. Katliamda annesi Hayriye babası Kerim'i kaybeden 10 yaşındaki Ali Çelebi de büyüdüğünde kaymakam olup köyünün bağlı olduğu ilçede görev yapmak istediğini dile getirdi. Aynı şekilde olayda annesi Yıldız babası Salih Çelebi'yi kaybeden 10 yaşındaki Remziye Çelebi de, suçluları yakalamak için savcı olacağını ifade etti.
Bilge köyünde yaşanan katliamda anne ve babalarını kaybeden ve her biri ayrı bir aileden olan 10 yaşlarındaki Zeynep, Hilal, Remziye, İnan ve Ali Çelebi yakınları ile vedalaştıktan sonra muhtar Abdurrahman Çelebi'nin elini öptüler. Vedalaşma anında duygulu anların yaşandığı köyde Muhtar Abdurrahman Çelebi, "Hem annelik hem babalık yaptığım bu çocuklarımdan ayrılmak zor olsa da eğitim için buna katlanmamız lazım. Çocuklarımız inşallah ülkemizin bu güzide okulunu en iyi bir şekilde okuyup isimlerini köyümüze altın harflerle yazacaklar." dedi. Köyde yetim ve öksüz kalan çocukların eğitimi için her türlü fedakârlığa hazır olduğuna dikkat çeken Çelebi, devletin desteği ile diğer çocukları da isteyen kolejlere gönderebileceğini söyledi.
Beş öğrenci, Darüşşafaka Eğitim Kurumları'na sınavla giren 123 öğrenci ve 5 şehit çocuğu ile 30 Ağustos-7 Eylül 2009 arasında yapılacak oryantasyona katılacak. (CİHAN)

