
Bin 700 Yıllık Su Sarnıçlı Yer Altı Şehri Turizme Kazandırıldı
Kayseri'nin Talas ilçesinde Miladi 3. yüzyılda yapılan su sarnıcı, Talas Belediyesi'nin 5 yıllık çalışması sonrası turizme kazandırıldı. Talas Belediye
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Ali Dağı Sarnıçlı yer altı şehrinde görsel bir brifing düzenledi. 5 yıllık bir çalışma sonunda turizme hazır hale gelen sarnıçlı yeraltı şehrinde Başkan Yıldırım yerin metrelerce altında bota bindi. Bölgede tek sarnıçlı yer altı şehrinin Talas'ta bulunduğunu belirten Yıldırım, Kapadokya'da peri bacaları dışında ne varsa Talas'ta daha fazlasının bulunduğunu söyledi. 2004 yılında tespit edilen yer altı şehrinde yasal prosedürleri yerine getirerek temizlik çalışmalarına başladıklarını ve bu çalışmanın 5 yıl kadar devam ettiğini kaydeden Yıldırım, "Asli suretine dokunmadan arkeologlar nezaretinde iğne ile kuyu kazarak metrelerce uzun ve dar koridorlarda kovalarla temizlik çalışması gerçekleştirdik. Tarihi alanda çalışmalar yaparak yer altı şehrimizin tarihinin miladi 3. yüzyıla dayandığını öğrendik. Yer altı şehri ilçemizde tek değil. Şu anda çalışma gerçekleştirdiğimiz ve tespit ettiğimiz birçok yer altı şehri bulunuyor. Bilindiği gibi Aziz Vasilious, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde mümin olan biri. Bu mekanın yapılmasında ve kullanımında öncü olduğu biliniyor. Yine araştırmacı yazar Halit Erkiletlioğlu buranın tarihi ile ilgili araştırmasında Roma Pagan zulmünden saklanılmak için yapılan bir yer altı şehri olduğunu ifade ediyor. Yer altı şehrimiz yerleşim yerleri ve sarnıcı haricinde çok iyi bir sanayi tesisi diyebiliriz. Sarnıcın bir diğer özelliği su yolları vasıtası ile Erciyes'ten gelen suyun burada depolanması sağlanıyor. Burada şırahane ve cehrilik imalathaneleri bulunuyor. Kökboyanın ham maddesinin üretildiği meyvecik burada işlenmiş." diye konuştu.
Yapılan incelemelerde insanların önce yer altına yerleştiğini daha sonra önüne eklentiler yaptığını belirlediklerini kaydeden Yıldırım, daha sonraları konak ve saraylar yaparak yeryüzünde yerleşim yerleri oluşturulduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Yer altı şehrinin Kayseri ve Talas'ın turizmine yön vereceğine inandıklarını belirten Yıldırım, "İlçenin tanıtımı için tarihi değerlerimize çok fazla önem veriyoruz. Kendi bütçemizle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda yaklaşık 300 bin lira harcama yaptık." dedi.

HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.