1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bir Yılda 8 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdular
Bir Yılda 8 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdular

Bir Yılda 8 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdular

Çorum Anadolu Köyleri Derneği (ANAKÖYDER) doğanın ağaçlandırılması için yaptığı çalışmalar neticesinde 2012-2013 yılında 8 bin ağacı doğa ile buluşturdu.

A+A-

Çorum Anadolu Köyleri Derneği (ANAKÖYDER) doğanın ağaçlandırılması için yaptığı çalışmalar neticesinde 2012-2013 yılında 8 bin ağacı doğa ile buluşturdu.

    Dernek kurulduğu günden itibaren toplam da ise 25 bin ağaç dikti. 2004 yılında Çorum merkez ve ilçelerine bağlı köylere yönelik faaliyetlerde bulunmak amacıyla kurulan dernek köylerde daha iyi yaşanabilir alanlar için çevre, tarım, eğitin, hayvancılık ve sağlık alanında köylü vatandaşların eğitimini amaçlamak üzere kurulduğunu belirtildi.

    En faal olduğu alan ise doğaya karşı uyguladığı projeler olan dernek binlerce ağacı doğayla buluştururken dernek üyeleri gönüllülük esasına göre çalışma yapıyor.

    Anadolu Köyleri Derneği Başkanı Avni Eker, çalışmaları hakkında bilgi vererek ''Amacımız şehirde olan eğitim ve teknik imkanları köylü vatandaşlarımızla paylaşarak onların yaşam standardını yükseltmektir. Bu amaçla uzman doktorların desteği ile ihtiyaç duyulan köylerde sağlık taraması yapıyoruz ve ciddi bulguları hastaneye yönlendiriyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında daha bilinçli çalışma yapılması ve verimin artırılması için İl Tarım Müdürlüğü ile işbirliği yaparak ziraat mühendisi, teknik eleman ve il müdürünün katılımı ile köylerimizde seminerler düzenliyoruz. Özellikle ramazan aylarında ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve giysi yardımında bulunuyoruz.Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın gelişmesini amaçlıyoruz. ''

    ATIK KAĞITLAR FİDAN OLARAK DOĞAYA DÖNÜYOR

    2007 yılında dernek yönetim kurulu tarafından alınan bir kararla kağıt tüketiminin fazla olduğu devlet daireleri, okul ve apartmanlarda biriken atık kağıtları toplayıp geri dönüşüm için kağıt fabrikasına satan dernek hem atık kağıtları değerlendiriyor hemde marjinal gelir elde ediyor. Elde edilen gelirle fidan alarak okul ve cami bahçeleri ile köy mezarlıkları ağaçlandırılıyor. Şimdiye kadar 100 ton kadar atık kağıt geri dönüşüme verilirken 35 ayrı noktada yaklaşık 6 bin 500 ağaç bu kapsamda büyüyor.

    Avni Eker ,ağaçları sadece dikmekle bırakmadıklarını aynı zamanda bakım ve sulamasını yaptıklarını belirterek bu alanda köylü vatandaşları eğittiklerini belirtiyor. AB projeleri hazırlayarak Avrupa ülkelerindeki tarım faaliyetlerini yakından izlediklerini ve çiftçilerin eğitimine katkı verdiklerini söyleyen Avni Eker, ''Bu amaçla en son Brüksel'de 'AB Ülkelerinde Damla Sulama Sistemlerinin Uygulanışı' adlı projemizin uygulamasını 16 kişilik bir katılımcı grup ile tamamladık. 2011 yılı yaz aylarında ise 50 kişilik katılımcı ile 'İyi Tarım Uygulamaları' adlı projemizi 3 ayrı Avrupa ülkesinde gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hedeflerimizi daha da büyüterek köylerimizin çehresinin daha da güzelleşmesi ve köylülerimizde çevre bilincinin oluşması en büyük dileğimiz. Amacımız gönüllü olarak çalışmanın insani bir vazife olduğunu yakın çevremizle paylaşmak,insanlara güzel davranış örnekleri sunmak ve bu çalışmaları olabildiği kadar geniş çevrelere yaymak.'' dedi.

    OKULLARDA ÇEVRE BİLİNCİ İÇİN ÇALIŞIYORLAR

    Dernek faaliyetlerini genişleterek okullarda da doğa bilinci için çalışmaya başladı. Bu zamana kadar toplam 13 ilk ve ortaöğretimde 3 bin öğrenciye eğitim ve uygulamalı bilgilendirme yapıldığı belirtildi. Çocuklara ağaç dikme hedefi verilerek gelecek nesillerin doğa bilincinin öğretilmesi amaçlanıyor. CİHAN

Bir yılda 8 bin fidanı toprakla buluşturdular

Bir yılda 8 bin fidanı toprakla buluşturdular

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.