
BİRAND ANISINA..
Birand'ın meslek hayatının dönüm noktası: 'APO RÖPORTAJI..'
Birand'ın meslek hayatının dönüm noktası 1988'de Milliyet için yaptığı Öcalan röportajıydı..
Safra kesesindeki stendin değişimi için yattığı hastanede, kalbinde komplikasyon meydana gelen Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand hayatını kaybetti. Gazeteciliğe adanmış bir ömürdü Mehmet Ali Birand'ın hayatı.. Arkasında kocaman bir miras bıraktı. Medyaya yerleşmiş Birand ekolü diye bir şey var artık.
ÖCALAN'LA GÖRÜŞEN İLK GAZETECİ
Tabi her şey bu kadar güllük gülüstanlık değildi. Birand'ın meslek hayatımın dönüm noktası dediği 1988 yılında Milliyet gazetesi için yaptığı Öcalan röportajı yıllarca başını ağrıttı. Bekaa Vadisi'nde ilk defa Öcalan'la konuşan gazeteciydi.
GAZETE TOPLATILDI, RÖPORTAJ YASAKLANDI!
Fakat yaptığı bunca iş arasında kendi deyimiyle Birand'ın hem gazetecilik hem de özel hayatını en çok etkileyen olay, 1988'de Abdullah Öcalan ile yaptığı, Milliyet'te yayımlanan röportajı oldu. Gazete toplatıldı, röportajın yayını yasaklandı ve Birand'ın "askerle ilişkileri bozuldu" Birand hakkında sayısız dava açıldı. Ve bu davalar yıllarca sürdü. Birand'ın belki de hayatı boyunca başını en çok ağrıtan olay oldu. Yıllar sonra bu olayı şöyle anlatacaktı;
'HİÇ PİŞMAN OLMADIM'
'Yıllar boyunca da Kürtçü damgasını o şekilde yedim' diyen Birand 'askerin o uzun listesinin içinde en başta gelen unsurlardan biriydi. Bu röportajla ilgili hiç pişman olmadım. Coşkun Aral'la birlikte gitmiştim. Asla unuttamayacağım bir söyleşiydi. Bana Kürt sorununu başka açıdan öğreten bir söyleşi oldu. Şimdi de Öcalan 'söyleşi yapalım' dese giderim. '
ANDIÇLANDI
Birand, oğlu Umur'un ilkokulu bitirmesiyle 1991'de ailesiyle yaşadığı Brüksel'den Türkiye'ye döndü. Daha sonra Milliyet'ten ayrıldı, Sabah gazetesine geçti; 32. Gün de TRT'den Show TV'ye geçti. 1987'de andıçlanan gazetecilerden biri olan Birand, bu dönemde gazeteden kovuldu.
'HİÇ BU KADAR ACI ÇEKMEMİŞTİM'
Hayatı boyunca başta hastalıklar olmak üzere birçok zorlukla mücadele eden Birand o dönemi, "Hayatımda hiçbir zaman bu kadar acı çekmemiştim" diye tanımlıyor. Daha sonra CNN Türk'ün kuruluşunda görev aldı, Posta gazetesinde başyazı yazmaya başladı. 2005'te de Kanal D Genel Yayın yöntmeni ve Anchor'ı oldu.
Mehmet Ali Birand kimdir?
9 Aralık 1941'de İstanbul Beyoğlu'nda doğan Mehmet Ali Birand gazeteci, yazar, köşe yazarı, haber sunucusu, programı yapımcısıdır.
Mürvet ve İzzet Birand'ın oğlu olan Mehmet Ali Birand'ın kökeni Elazığ'ın Palu ilçesine dayanmaktadır.
Mehmet Ali Birand Galatasaray Lisesi'nde okudu. Mesleğe 1964 yılında Milliyet gazetesinde başladı. Abdi İpekçi'den sonra kısa bir dönem Milliyet'in genel yayın yönetmenliğini yaptı.
Sabah gazetesinde köşe yazarlığı, TRT ve Show TV'de 32. Gün programını yaptı ve Show TV'de ana haber bültenini sundu (1992-1995). Son dönemde CNN Türk yöneticilerinden biri olmakla birlikte CNN Türk'te günlük haber programı Manşet'i ve 32. Gün'ü; Kanal D'de ise ana haber bültenini sunuyordu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.