1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Boğaz'ın Manevi Bekçisi Restorasyonla Hayat Buldu
Boğazın Manevi Bekçisi Restorasyonla Hayat Buldu

Boğaz'ın Manevi Bekçisi Restorasyonla Hayat Buldu

Osmanlı padişahı Sultan Süleyman'ın süt kardeşi olan ve döneminin en büyük alimlerinden biri kabul edilen Yahya Efendi'nin Beşiktaş'ta bulunan camisi restore edilerek hizmete açıldı.

A+A-

Osmanlı padişahı Sultan Süleyman'ın süt kardeşi olan ve döneminin en büyük alimlerinden biri kabul edilen Yahya Efendi'nin Beşiktaş'ta bulunan camisi restore edilerek hizmete açıldı. Yaklaşık 6 milyon liralık bir harcama ile yeniden düzenlenen caminin iç duvarlarındaki sıvalar altında Arapça ve Osmanlıca yazıların ortaya çıkması restorasyon ekibini heyecanlandırdı. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, 4 yıl süren çalışmaların ardından çalışmaların tamamen bitmesiyle caminin Beşiktaş'ın yeni gözdesi olacağına söyledi. Yahya Efendi, özellikle denizciler arasında "Boğaz'ın 4 manevi bekçisi"nden biri olarak da kabul ediliyor.

Bir dizi projesiyle asırlar sonra yeniden gündeme gelen Osmanlı Sultanı Kanuni'nin süt kardeşi olan Yahya Efendi'nin Beşiktaş sırtlarında bulunan tarihi camisi yıllardır beklediği ilgiye kavuştu. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün restorasyon projesine dahil ettiği cami ve etrafındaki külliye, 4 yıllık bir çalışmanın ardından yeniden hizmet vermeye başladı. Yetkililerin ince eleyip sık dokuyarak özenle yürüttüğü restorasyon çalışmaları aynı zamanda tarihi niteliği bulunan mekana nefes aldırdı. Duvarlarından iç döşemesine, avlusundan mezar taşlarına kadar her yeri elden geçen cami, cemaatle buluştu.

Caminin yeniden açılması nedeniyle düzenlenen törende basın mensuplarının sorularını cevaplayan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, çevre ve etraftaki mezarlıklarla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bu zamana kadar yaklaşık 6 milyon lira harcanarak yapıyı restore ettirdiklerini kaydetti. Ertem'in dikkat çektiği unsurlardan biri restorasyon ekibini de hayrete düşüren sıva altı yazılar oldu. Gazetecilere yaptığı açıklamada, caminin iç kısımlarında yapılan çalışmalarda sıva altında kalmış Arapça ve Osmanlıca yazılar bulunduğunu, bu yazıların da özel bir cam kaplama ile koruma altına alındığını ifade etti. Ertem, "Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bu mekan Beşiktaş'ın yeni gözdesi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

MUHTEŞEM SÜLEYMAN'IN KIZGINLIĞI

Yahya Efendi ile ilgili dikkat çeken tarihi bilgiler bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman'ı emziren Yahya Efendi'nin annesi nedeniyle padişahla süt kardeşi olan ünlü alim, daha sonra devrin en önemli medreselerinde müderrislik yaptı. Siyasi çalkantılı bir dönemde Şehzade Mehmet'in ölümü üzerine şehzadenin annesi Mahidevran Sultan'a yardım için bir mektup kaleme alan Yahya Efendi, Kanuni'nin tepkisini çekmiş. Mektuba çok sinirlenen Sultan, müderris Yahya Efendi'nin müderrislik görevine son vererek medreseden uzaklaştırılmasını emretti.

Bu olayın ardından Beşiktaş sırtlarında bulunun şimdiki tarihi caminin bulunduğu yere yerleşen Yahya Efendi, zamanla burayı külliye haline getirerek tanınmasını ve insanların ilgi odağı haline gelmesini sağladı. Tıp ve geometri alanlarındaki çalışmaları da bilinen Yahya Efendi, Beşiktaş'taki imar ve ağaçlandırma çalışmalarıyla da biliniyor. İstanbul'daki ünü denizciler arasında da bilinen Yahya Efendi'nin "Boğaz'ın 4 manevi bekçisinden biri" olduğu da kabul edilir.

Alınan bilgilere göre, restorasyon kapsamında 4 yıl içinde 6 milyon TL harcandı. Belirlenen sürenin öncesinde bitirilen çalışmalarda, çevre düzenlemesi ve mezarlıklar da plana dahil edildi. Çevre düzenlemesi ile ilgili çalışmalar henüz tamamlanmadı. Binanın temelinden çatı kısmına kadar bütün bölümleri elden geçirilen cami, ziyaretçilerini yeni haliyle karşılayacak.
CİHAN

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Boğaz'ın manevi bekçisi restorasyonla hayat buldu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.