ıÜüSamsun'da buğday hasadı döneminde Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen miadi dolmuş biçerdöverlerin buğdayın yaklaşık yüzde 40'ını tarlada bıraktığı iddia edildi.
Buğday üreticisi ve değirmen sahibi Fuat Çelik, "Yeni biçerdöverler, eski makinelere oranla daha pahalı. Ürün tarlada fazla beklemez, beklediği zaman ürün dökülme, yağmur ve yanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Eski makineler ürün kaybına sebep oluyor. Üretici bilinçli değilse, kendi ektiği üründen zarar eder duruma geliyor." dedi.
Yetkili kurumların biçerdöverleri hasat döneminde incelemeye alması gerektiğini kaydeden Çelik, gerekli görülmesi durumunda cezai müeyyide uygulanması gerektiğini vurguladı.
Yasar Kabataş ıÜüisimli buğday üreticisi ise "Bir zamanlar milletin efendisi olarak görülen çiftçiler ne yazık ki her geçen gün toplumda değerini yitiren bir birey haline geldi. Pamuktan son yıllarda sürekli darbe üstüne darbe yiyen çiftçinin tek tutar dalı buğday kaldı. Çiftçinin alın terinin tarlada kalmaması için yetkililere sesimizi yeterince duyurmakta zorluk çekiyoruz. Buğday hasat döneminin yaşandığı bu mevsimde çiftçiler ürünlerini tüccara yok pahasına vermek zorunda kaldı. Yani çiftçi yine kaderine terk edildi." diye konuştu.
(CİHAN)