13 Aralık 2025
Altın 5897.703
BIST 11311.31
Dolar 42.6861
Euro 50.1507
Sterlin 57.0609
Ankara 3°C

Bulgaristan'da Meclis İstihbarat Başkanı Seçimini İptal Etti

Bulgaristan'da Meclis İstihbarat Başkanı Seçimini İptal Etti
Bulgaristan Meclisi, Delyan Peevski’nin Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) Başkanlığı'na getirildiği oylamayı iptal etti!

Bulgaristan Meclisi, Delyan Peevski’nin Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) Başkanlığı'na getirildiği oylamayı iptal etti. GERB partisi parlamento grubu ise oturuma katılmadı.

Tasarının görüşülmesi sırasında söz alan Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) lideri Sergey Stanişev, Delyan Peevski’nin yeniden milletvekili görevine dönüp dönemeyeceği konusunu Anayasa mahkemesine taşımayı karar aldıklarını; Haklar ve Özgürlükler Hareketi meclis grubunun desteği ile bu sorunun en yakın zamanda çözüleceğini açıkladı. Konuşmaların ardından oylamaya geçen milletvekilleri oybirliği ile Delyan Peevski’nin DANS Başkanı olarak görev almaması kararını onayladı. Oylamaya toplam 128 milletvekili katıldı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Milletvekili Peevski, cuma günü Başbakan Plamen Oreşarski'nin sunduğu teklifle istihbaratın başına geçmiş, fakat daha sonra ülke genelinde düzenlenen geniş çaplı protestolardan sonra istifa etmek zorunda kalmıştı.

Bu arada Peevski'nin görevi bırakmasına rağmen protestolar ülke genelinde devam ediyor. Bugün altıncı kez yapılması beklenen protestolarda hükümetin istifasını ve siyasi sistemin değişmesi talep ediliyor.

Oreşarski, şu anda istifa taleplerinin dayanağı olmadığını belirterek, yine de protestolardan tedirgin olduğunu aktardı.

Ülke genelindeki protestolar aynı zamanda hükümetin atadığı valilere karşı da yapılıyor. Balgoevgrad'da Musa Palev'i vali olarak atanmasına karşı çıkakan bir grup valilik önünde çadır kurdu. Filibe'de ise yeni valinin ilk kez koltuğuna oturulmasına izin vermek istemeyen grup valilik girişini blok etti.

Öte yandan muhalefet partisi GERB milletvekilleri, kabinenin güvenlik alanındaki başarısızlığını gerekçe göstererek gensoru önergesi sunma çalışmalarına başladı.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, perşembe günü düzenlenecek olan Milli Güvenlik ve Danışma Kurulu toplantısında parti yöneticilerin krizden çıkış önerileri sunmalarını istedi. CİHAN

Bulgaristan'da meclis, istihbarat başkanı seçimini iptal etti

Bulgaristan'da meclis, istihbarat başkanı seçimini iptal etti

Bulgaristan'da meclis, istihbarat başkanı seçimini iptal etti

Kaynak:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir