01 Ağustos 2026
Altın 6174.48
BIST 13458.1
Dolar 47.4686
Euro 54.7711
Sterlin 63.8012
Ankara 17°C

Burdur Gölü'nde Su Çekilmesinin Önüne Gül Üretimiyle Geçilecek

Burdur Gölü'nde Su Çekilmesinin Önüne Gül Üretimiyle Geçilecek
Su çekilmesi nedeniyle her geçen gün kuruyan Türkiye'nin yedinci büyük gölü Burdur Gölü'nün kurtarılması için yeni bir çalışma başlatıldı.

Su çekilmesi nedeniyle her geçen gün kuruyan Türkiye'nin yedinci büyük gölü Burdur Gölü'nün kurtarılması için yeni bir çalışma başlatıldı. Karakent köyünde faaliyet gösteren Lisinia Doğal Hayatı Koruma Merkezi, gölden su çekilmesini azaltmak için mısır, yonca, arpa ve yulaf yerine organik gül üretiminin yapılması için proje geliştirdi. Bu şekilde vahşi sulamanın önüne geçilerek gölü besleyen kaynakların daha tasarruflu kullanılması sağlanacak.

Lisinia Doğal Hayatı Koruma Merkezi çalışanları, ‘Göller Yöresi Kültürünü ve Göllerin Ömrünü Gülle Uzatma' adını taşıyan proje kapsamında 100 dekarlık alana gülfidanı dikti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Isparta, Denizli ve Afyonkarahisar'dan getirilerek dikilen gül fidanlarıyla Burdur Gölü'nün tarımsal sulamadan etkilenmesinin önüne geçileceğini söyledi. Dallı, "Projede kullanılan damla sulama yöntemi, vahşi sulamanın önüne geçerek gölü besleyen kaynakların daha tasarruflu kullanılmasını sağlayacak." dedi. Projeyle organik üretime de dikkat çekmek istendiğini ifade eden Dallı, gülde kullanılan kimyasalların önüne geçerek gül kokusunu doğal olarak almak istediklerini kaydetti.

Projenin fikir sahibi veteriner hekim Öztürk Sarıca son yıllarda ucuz kredi imkanlarıyla çiftçilerin hayvancılığa yöneldiğini, gül fidanlarını sökerek su tüketimi fazla olan mısır, yonca, arpa ve yulaf üretimi yaptığına dikkat çekti. Sarıca, "Hayvan yemi olarak kullanılan bitkiler çok fazla su tüketiyor. Yörede var olan buharlaşmanın yanı sıra su kaynaklarının fazlaca kullanılması da göz önüne alındığında doğal dengedeki bozukluğun geri dönüşümsüz şekilde artarak devam etmesi kaçınılmazdır." ifadelerini kullandı. Öztürk, Burdur Gölü'ndeki suyun küresel ısınmaya da bağlı olarak son yıllarda hızla çekildiğine dikkat çekti.
CİHAN

Burdur Gölü'nde su çekilmesinin önüne gül üretimiyle geçilecek

Burdur Gölü'nde su çekilmesinin önüne gül üretimiyle geçilecek

Burdur Gölü'nde su çekilmesinin önüne gül üretimiyle geçilecek

Burdur Gölü'nde su çekilmesinin önüne gül üretimiyle geçilecek

Kaynak:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir