Bursa Valisi Şahabbetin Harput, İznik'te birinci konsülün ilk toplanma yerinin tespit edilmesi için çalıştıklarını, Vatikan ile yapılan yazışmalardan netice alınamamasına rağmen çalıştay düzenleneceğini dile getirdi.
İznik'in sahip olduğu tarihi ve dini zenginliklerinin turizme kazandırılması için yetkili kurullarla valilikte bir araya gelen Vali Şahabettin Harput, toplantı öncesi basın mensuplarına yapılacak çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. İznik konusunda yapılan toplantıya Vali Harput'un yanı sıra, Ali Kamil Başar, İnik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Serpil Arık, Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Doç. Dr. Hakan Mert katıldı.
Vali Şahabettin Harput, İznik'te ilk konsülün yapıldığı yeri tespit etmek için çalıştay düzenleyeceklerini, tespit edildiği anda gün yüzüne çıkartmak için çalışmalara başlanacağını söyledi. 2010'unun İznik'in yılı olacağını aktaran Harput, "İznik'e daha önce yaptığımız ziyaret sonrası ilçemizin sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginlikle alakalı bir değerlendirme yaptık. Bu yıl ve gelecek yıllarda neler yapabileceğimiz ele aldık. İznik için 2010 yılında yapacağımız işlerin başında antik tiyatro bölgesinde kazı ve hafriyat çalışması geliyor. Oranın sosyal ve kültürel faaliyetlere Aspendos gibi hizmet etmesi için çalışmalara başlıyoruz.
Hıristiyanlığın şeklinin verildiği toplantı olan 1. Konsülün İnikte toplandığına dikkat çeken Vali Harput, toplantı yerini araştırdıklarını belirterek, "İznik Hıristiyan dini açısından önemli bir merkez. 1. Konsül bilindiği gibi İznik'te toplanmıştır. Hıristiyanlık tarihinin şekillendiği mekandır İznik ilçemiz. Bu anlamda 1. Konsül'ün toplandığı mekanın tespiti ve ortaya çıkartılması ve dünya turizmine kazandırılması öncelikli hedefimiz." dedi.
Bu zamana kadar konsülün yapıldığı yerin tespiti için Vatikan Ankara Büyükelçiliği'nden patrikler başta olmak üzere, değişik kurumlar ve kişilerden görüş ve öneriler aldıklarını aktaran Vali Harput, "Ancak net bir duruma ulaşamadık. Bu yıl İznik'te bir çalıştay düzenleyeceğiz ve ilgili herkesle bir araya gelerek, her şeyi masaya yatıracağız. Bu yeri tespit ettikten hemen sonra gün yüzüne çıkartıcı faaliyetlere başlayacağız. Bu dünya ve Türkiye açısından da çok önemli çalışma olacaktır." şeklinde konuştu. (CİHAN)
