Bu yıl 20. yılını kutlayan ÇEKÜL Vakfı'nın hazırladığı 'Kent Müzelerinde Kültürel Miras Eğitimi' kapsamında Bursa Kent Müzesi'nde iki gün boyunca gerçekleştirilen projede, 11 Eylül İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden oluşan 20 kişilik grup Bursa'nın tarihini yaşayarak öğrendi. Kentin geçmişi ve kuruluş öyküsünün, arkeolojik varlıklarının ve kentte yaşayan uygarlıklarla ilgili bilgilerin 'Bursa'da Kültürel Miras: Arkeoloji ve Kent Belleği' başlığı altında anlatıldığı çalışma, öğrencilere eğlenceli anlar yaşattı.
Kenti var eden değerlerin üretilmesi, kente özgü hammaddelerin işlenmesi ve böylelikle Bursa'ya özgü zanaatların ortaya çıkması konuları da 'Bursa'da Yaşam I : Zanaatlar ve Üretim' başlığı altında incelendi. Zanaatların toplumda üretime dönüşmesi ve ev içi yaşamla kurulan bağlantısı ise 'Bursa'da Yaşam II: Ev Yaşamı' başlığı altında işlendi.
ÇEKÜL Vakfı eğitimcisi Seval Aydın gözetiminde gerçekleştirilen uygulamalar kapsamında 5'erli gruplara ayrılan öğrenciler buğday öğüttü, temsili olarak hazırlanan arkeoloji sahasında toprağa gömülü parçaları buldu. Kent Müzesi'nde eğlenceli anlar yaşayan çocuklar, hayallerini anlatarak, müzede görmek istedikleri objeleri de tasarladı.
ÇEKÜL Vakfı'nın 6. sınıf öğrencilerini hedef alan ve öğretmenlere destek verecek bir içerikle hazırlanan 'Kent müzelerinde Kültürel Miras' eğitimi, kültürel miras eğitimini öğretmenlerin ve okulların önceliği haline getirmeyi, kent müzelerindeki eğitim çalışmalarını geliştirip yaygınlaştırmayı ve müzelerin mekân olarak temel eğitimin bir parçası olmasını sağlamayı hedefliyor.
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Ömer Erdönmez, eğitimle ilgili olarak, "Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi, müze olarak hizmet vermesinin yanı sıra eğitim kurumu hüviyetine de büründü. Artık müzeleri bir okul gibi düşünmek gerekiyor. Bu hedefle ÇEKÜL Vakfı ile birlikte öğrencilere yönelik bir eğitim faaliyetini gerçekleştirdik." dedi. Öğrencilerin eğitimden çok memnun olduklarını söyleyen Erdönmez, "Eğitimden önce ve sonra öğrencilere anket yaptırdık. Bursa'yı tanıma ve kentliliği öğrenme noktasında çocuklarda yüzde 100 gelişme gözlemledik. Bu çalışmanın ilk kez Bursa Kent Müzesi'nde gerçekleştirilmesi Türkiye'ye örnek oldu." diye konuştu. Erdönmez, bundan sonra da ÇEKÜL Vakfı ile ortak çalışmalarının süreceğini belirtti.
