18 Aralık 2025
Altın 5952.483
BIST 11286.81
Dolar 42.7221
Euro 50.2062
Sterlin 57.1377
Ankara -5°C

Cemil Çiçek: "Afetlere Karşı Ne Kadar Dirençli Olursak O Kadar Huzurlu Dünyaya Sahip Oluruz!"

Cemil Çiçek: "Afetlere Karşı Ne Kadar Dirençli Olursak O Kadar Huzurlu Dünyaya Sahip Oluruz!"
Antalya'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlar ve Uzmanlar Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, afetlere karşı dirençli olmanın dünya huzurunu arttıracağını söyledi.
Antalya'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlar ve Uzmanlar Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, afetlere karşı dirençli olmanın dünya huzurunu arttıracağını söyledi.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Belconti Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Cemil Çiçek, "Afetlere karşı ne kadar dirençli olursak o kadar huzurlu bir dünyaya sahip oluruz." dedi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, GDAÜ'nün her alanda bölgesel işbirliğini güçlendirmek için somut çerçeve çizen ortak bir oluşum olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu grup toplantısını 1998-1999 yıllarında yürüttüğünü ve 10 yıl aradan sonra tekrar bu görevi devraldıklarını ifade eden Cemil Çiçek, "Hükümetimiz bahse konu süreci bölgedeki birlik, dayanışma ve bölgesel entegrasyonu artırmaya yönelik bir fırsat olarak değerlendirmekte olup, söz konusu fırsatın 'bölgesel sahiplik' ve 'tam kapsamlılık' ilkeleri ile daha da genişleyerek yaygınlaşacağına inanmaktadır." dedi.

Bölgede yaşanan afetlerde can ve mal kayıplarının azaltılmasının amaçlandığını söyleyen Çiçek, "Ülkeler, ulusal ve yerel düzeyde yürütmekte oldukları çabalar yetersiz kaldığında, bunların desteklenebilmesi için uluslararası yardım ve dayanışma talebinde bulunmakta ve böylelikle uluslararası toplum tarafından afete maruz kalan ülkelere hızlı ve etkili bir şekilde ulaşılabilmektedir." diye konuştu.

Türkiye'de 1999 yılında yaşanan ve 18 bin'den fazla insanın yaşamını yitirmesinden sonra afet yönetim sistemi anlayışının değiştiğini ifade eden Cemil Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti: "Anılan tarihe kadar daha çok afet sonrası süreçte yürütülen çalışmalar üzerine yoğunlaşılmış olup, risk ve zarar azaltma gibi afet öncesi çalışmalara gereken önem verilmemekteydi. Siyasi, akademik ve teknik otoriteler, ülkemizde afet ve acil durum yönetimi ile ilgili olarak yasal düzenlemelere ve idari yeniden yapılanmaya gereksinim duyulduğu konusunda fikir birliğine varmış bulunmaktaydılar. Bu çerçevede, Türkiye son on yıllık süreçte afet yönetim sisteminin geliştirilmesi doğrultusunda birçok çalışma başlatmış bulunmaktadır."

Cemil Çiçek, çalışmalar sonrasında Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nü Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı çatısı altında birleştiren yeni bir yasayı yürürlüğe koyduklarını belirtti.

Toplantının sonucunda afet ve acil durum yönetimi alanında bölgesel işbirliği ve fikir alışverişinin önemini vurgulayan ve bölge ülkelerini harekete geçirecek etkili bir deklarasyonun kabul edilmesi içerisinde olduklarını kaydeden Çiçek, "Afetlere karşı ne kadar dirençli ve hazırlıklı olabilirsek o kadar huzurlu ve güvenli bir dünyaya sahip olabilir. Milenyum Kalkınma Hedeflerine daha kolay ulaşabilir, ayrıca gelecek nesillere de daha iyi bir dünya bırakabiliriz." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir