Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ Anayasa Değişiklik Paketi Taslağı ile ilgili genel yayın yönetmenleri ile bir araya geldi. Swiss Otel'de düzenlenen toplantıda Çiçek, Ergin, Çelik ve Bozdağ medya temsilcilerine taslak hakkında bilgi verdi, soruları cevapladı.
Taslağın açıklanmasının ardından kendisi ve arkadaşlarının televizyonlarda yapılan tartışmaları, açık oturumları takip ettiklerini ve yazılanları okuduklarını aktaran Çiçek, konuşulan ve kaleme alınanların taslağın bütününü göremediğini ve eksik değerlendirmelerde bulunulduğunu aktardı. Çiçek eksik bilgili değerlendirmelerin insanları zaman zaman yanlışa götüreceği hatırlatmasını yaptı.
Türkiye'nin G-20 ülkeleri arasında Anayasa sorunu yaşayan tek ülke olduğunun altını çizen Çiçek, "Türkiye'nin bir anayasası var ama daha hazırlanışından, yürürlüğe girdiği andan itibaren çok tartışmalı bir Anayasa. Anayasa sorunu varsa, kaçınılmaz olarak Anayasal sorunlar da var demektir. Bugün karşılaşılan birçok sorunun temelinde bizatihi Anayasa'nın kendisi yatıyor. Algılamaya bakılırsa bu sorunlar iktidardan kaynaklanan sorun gibi gözüküyor. Eğer sorun iktidardan kaynaklanıyorsa o gider, başkası gelir bu sorunlar da ortadan kalkar. Tam tersi Türkiye'deki sorunun en temel kaynağı bizatihi Anayasa'nın kendisidir. Böylesine sorunlu bir Anayasa ile Türkiye, devlet çarkını döndürmeye, hayatını tanzim etmeye çalışmaktadır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de 82 Anayasası'nın toplumun hemen bütün kesimleri tarafından değiştirilmesinin istendiğini vurgulayan Çiçek şöyle konuştu: "Anayasa bir toplumun kendi devletinden beklentilerinin bir temel metne yansımasından ibarettir. Toplumun beklentileri de Anayasaların yapıldığı dönemin konjonktürüne göre değişmektedir. Genel düzenlemelerin yanında o günün şartları, icabı neyi gerektiriyorsa Anayasaya yansır."
"ANAYASA'NIN ÇERÇEVESİ GÜNÜMÜZ ŞARTLARINA UYMUYOR"
Mevcut 82 Anayasası'nın güvenliği ön plana alan yapısının günümüz şartlarına uymadığını aktaran Çiçek, "Anayasa'nın felsefesi günümüz şartlarına uymuyor. Çünkü bu Anayasa'nın felsefesine baktığımızda bireyi devlet için var kabul eden ve düzenlemelerini buna göre yapan bir Anayasa var. Günümüz dünyasında devlet, fert içindir. Kurumlar arası ilişkiler açısından günümüz şartlarına uymayan yanı var. Gerek erklerin kendi arasında, gerekse her erkin kendi içindeki kurumsal yapıları arasında bir çatışma, 1982'den bu yana gündemde kalmaya ve bir Anayasal sorun olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Onun için bu Anayasanın değişmesi gerekiyor." diye konuştu.
Anayasa çalışmasında parti olarak her zaman uzlaşmayı aradıklarını anlatan Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü: "Taslak metin ifadesini özellikle arz etmek istiyoruz. Biz bir teklif verip, bunu tebliğ etmek, içeriğini kamuoyuna bildirmek gibi bir çabanın içerisinde değiliz, halen arayış içerisindeyiz. Keşke 5 madde dışında tamamını değiştirme imkanımız olsa doğrusu odur. Aradan geçen süre içinde yapılan 15-16 civarındaki değişiklik Anayasa'nın bütünlüğünü ve dengesini bozdu. 1993'de yapıldığı gibi tümden yenileme imkanı gözükmüyor. Tercihimiz o istikamettedir. Belli sayıdaki değişikliğe bile bazı partiler 'başka zaman' diyor. Milleti, bu kadar sırtındaki ağır yükü 2-3 sene daha taşımaya mecbur etmek doğru değil. Artık bugün herkes kabul ediyor, TBMM yetkilidir. Asli kurucu, tali kurucu iktidar tartışmaları yapıldı, bunlar geride kaldı. Ayrı bir kurucu meclis ihtiyacı artık dillendirilen konular değil. Bu meclis, bu değişikliği yapacak hem anayasal yetkiye sahiptir hem de liyakate, ehliyete sahiptir."

