1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Çevre Gününde Çevre Yatırımı
Çevre Gününde Çevre Yatırımı

Çevre Gününde Çevre Yatırımı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bir büyük yatırımı daha hayata geçiriyor. Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin temeli, Dünya Çevre Günü'nde düzenlenen törenle atıldı.

A+A-

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bir büyük yatırımı daha hayata geçiriyor. Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin temeli, Dünya Çevre Günü'nde düzenlenen törenle atıldı. Tesis, 18 ayda bitirilecek ve 29 Ekim 2014'te hizmete girecek.

Molu yakınlarında geçekleştirilecek Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin temel atma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, merkez ilçe belediye başkanları, il müdürleri, belediyelerin üst düzey yöneticileri ve davetliler katıldı. Mehter takımının marşları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Seyit Ahmet Okur yaptı. Tesis hakkında teknik bilgiler veren ve tesisin dünya normlarına uygun yapılacağını ifade eden Okur, tesis için Dünya Bankası'ndan ilk beş yıl ödemesiz 18 milyon lira kredi alındığını ve toplam maliyetin 30 milyon 106 bin lira olduğunu belirtti.

Katı Atık Düzenli Depolama Tesisini yapacak olan Strabag firmasının Türkiye Temsilcisi Adem Vişne de tesisin 15 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu ve yalıtım tabakası olarak bugüne kadar gördüğü en büyük tesis olacağını kaydetti.

"BİZE DÜŞEN ÇEVREYİ KİRLETMEMEK"

Yağmur altında kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, tesisin temelini 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde atmakta olduklarını belirterek "Bu gün Miraç Kandili. Bir taraftan rahmet yağıyor. Yağmur bereket demektir. Memleketimiz adına hayırlı bir iş için buradayız. İnşallah kazasız belasız bu tesis biter ve güzel bir günde hep birlikte açılışını gerçekleştiririz." dedi. Kainatta muntazam bir sistem bulunduğunu ve insanoğlunun tabiattaki bu dengeyi bozmadığı sürece sağlıklı bir yaşamın sürdürdüğünü dilen getiren Başkan Özhaseki, "Bize düşen çevreyi kirletmemek, dengeyi bozmamak. Şehrimizin altyapısına yaptığımız yatırımlar bunun içindir." diye konuştu.

Konuşma sırasında yağmur ve rüzgarın etkisini artırması üzerine Başkan Özhaseki konuşmayı yarım bırakarak "Hayırlı olsun" temennisinde bulundu. Ardından protokol mensupları kürsüye davet edildi ve butona basılarak Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin temeli atıldı.

"BU ŞEHİR İÇİN HAYAL KURDUK"

Başkan Mehmet Özhaseki temel atıldıktan sonra basın mensuplarına tesisle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. İller Bankası vasıtasıyla Dünya Bankası'ndan beş yıl ödemesiz 30 yıl vadeli uygun bir kredi bulduklarını ve bu krediyle iyi bir projenin yapılacağını ifade eden Başkan Özhaseki, şöyle konuştu: "13 yıl önce arıtma tesisinin temel atma törenine gelen davetlilere dört rüyam olduğunu söylemiştim. Bunlardan biri, şehrin kanal hattını tamamlayarak ana kollektörlerle arıtma tesisine bağlamaktı. İkincisi, hava kirliliğini önlemek için doğalgazın gelmesi ve şehrin tamamının kullanımına sunulmasıydı. Üçüncü hayalim, yine hava kirliliğinin önlenmesi için yüzlerce dolmuşun trafikten çıkarılması ve raylı sistemin yapılmasıydı. Dördüncüsü ise Kızılırmak üzerindeki barajın (Yamula Barajı) bitirilmesiydi. Şükür Allah'a bunların hepsi bitti. Sonra yeni hayaller başladı. Spor kompleksi, Erciyes projesi, şehir hastanesi, Kayseri'nin üniversiteler şehri olması gibi hayallerimizi dile getirdik. Bunlarda da önemli mesafeler aldık. Bu hayallerimiz şehrimiz için devam edecek."

Başkan Özhaseki, açıklamasının sonunda Katı Atık Depolama Tesisleri'nin hayata geçirilmesinde büyük emeği olduğunu ifade ettiği eski İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy'a da teşekkür etti.

71 BİN KAMYON MALZEME ÇEKİLECEK

Molu yakınlarındaki 410 bin 366 metrekare alanda 3 milyon 250 bin metreküp depolama alanına sahip Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi için 63 bin kamyonun taşıyabileceği 1 milyon 260 bin metreküp kazı yapılacak. Daha sonra bu alana 4 bin kamyonla taşınabilecek 80 bin metreküp kil döşenecek. Kil üzerine iki kat su geçirmeyen malzeme, daha sonra da yine 4 bin kamyonla taşınabilecek 80 bin metreküp çakıl serilecek. Çakıl tabaka içerisinde sızıntı suyu toplama boruları olacak. Kayseri'nin beş merkez ilçesinden günde yaklaşık 120 kamyonla bin ton katı atık depolama sahasına taşınıyor. CİHAN

Çevre gününde çevre yatırımı

Çevre gününde çevre yatırımı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.