1. HABERLER

  2. SAĞLIK-YAŞAM

  3. Çevreyi Kirletenlere Online Takip
Çevreyi Kirletenlere Online Takip

Çevreyi Kirletenlere Online Takip

Bursa Büyükşehir Belediyesi, atık sularını doğaya bırakan işletmeleri 'gerçek zamanlı uzaktan atıksu izleme istasyonu' ile anlık olarak online takibe aldı.

A+A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi, atık sularını doğaya bırakan işletmeleri 'gerçek zamanlı uzaktan atıksu izleme istasyonu' ile anlık olarak online takibe aldı. Sistem sayesinde bir işletmenin kullandığı su miktarından, doğaya deşarj ettiği miktara ve deşarj edilen suyun kirlilik parametrelerine kadar tüm değerleri izlenebiliyor.

Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliğe yol açan firmaların takibi için harekete geçti. İlk etapta kendine ait arıtma tesislerine 'gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonlarını’ kuran belediye, şimdi de doğaya deşarj yapan firmaları takibe aldı. Özel firmalara yönelik ‘gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonlarının ilki Bademli girişinde bulunan Emek Yağ Fabrikası’na kuruldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ile işletmenin kullandığı su miktarından, deşarj ettiği miktara ve deşarj edilen sudaki kirlilik parametrelerine kadar her değerin anlık olarak ölçüldüğü istasyonu inceledi. Emek Yağ Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Uylar’ın da katıldığı istasyonun hizmete açılış töreninde, Başkan Altepe’ye sistemin çalışma şekli hakkında bilgi verildi.

Başkan Recep Altepe, yılların şikayet edilen ancak kalıcı bir çözüm getirilemeyen merkezden geçen derelerin ıslahına yönelik bu dönem somut adımlar attıklarını söyledi. Dere ıslah çalışmaları düzenli olarak devam ederken, derelere akan kanalizasyonların arıtma sistemlerine alınması için BUSKİ tarafından kolektörler yerleştirildiğini dile getiren Başkan Altepe, kirliliğin kaynağından önüne geçmek için önemli bir çalışmayı daha başlattıklarını söyledi.

'Gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonu' sayesinde atık suların daha kaynağında iken belirleneceğini dile getiren Başkan Altepe, şöyle konuştu: "Bu sistem sayesinde işletmenin kullandığı ve doğaya bıraktığı su miktarları debimetre ile ölçülüyor. Aynı zamanda işletmenin atık su olarak bıraktığı sular bu sistemde anlık olarak ölçülüyor. Online çalışan sistem sayesinde biz oturduğumuz yerden bu firma ne kadar su kullanıyor, doğaya ne kadar su bırakıyor ve suyun kirlilik parametreleri nedir? Bunları rahatlıkla görebileceğiz. Bu veriler hem belediyemiz tarafından hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından online olarak takip edilebilecek. Sisteme dışarıdan bir müdahale şansı da yok. Çünkü kameralarla anlık takip yapılıyor. İstasyonun kapısının açıldığını bile biz oturduğumuz yerden takip edebileceğiz."

Başkan Altepe, deşarj miktarı fazla olan işletmelerden başlayarak kısa sürede sistemi tüm işletmeler bazında yaygınlaştıracaklarını ve bundan sonra derelerin daha temiz akacağını da sözlerine ekledi.
CİHAN

Çevreyi kirletenlere online takip

Çevreyi kirletenlere online takip

Çevreyi kirletenlere online takip

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.