20 Aralık 2025
Altın 5972.467
BIST 11341.9
Dolar 42.7981
Euro 50.141
Sterlin 57.2003
Ankara -4°C

Cezaevinde olanlar tahliye edilecek!

Cezaevinde olanlar tahliye edilecek!
12 Eylül öncesi suçlardan cezaevinde olanlar tahliye edilecek!!

Kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen kanunla, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce işlenmiş suçlarla ilgili yaklaşık 28 yıldır cezaevinde olanlar tahliye edilecek. 'Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İlişkin Deva Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı' ile yurt içinde 4, yurt dışında ise yaklaşık 100-150 kişinin tahliye edilmesi bekleniyor.

12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştirenler hakim karşısına çıkarken, darbe sürecinde gözaltına alınan, yargılanan ve hüküm giyenlerin bir kısmı hala cezaevinde. Kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen kanunla, 12 Eylül 1980 öncesinde örgüt dışında tutularak cezaları ayrı ayrı uygulanan kişiler ile örgüt kapsamında değerlendirilerek haklarında tek bir ceza uygulanan kişiler arasındaki eşitsizlik gideriliyor. 1980 tarihinden önce işlenen suçlardan dolayı lehe kanun, TCK'nın cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan ceza gözönünde bulundurularak belirlenecek. Belirlenen bu ceza infaz bakımından lehe hükümler içeren kanuna göre infaz yapılacak.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın teklifiyle 104'üncü maddenin Geçici 3'üncü maddesinde, "12 Eylül 1980 tarihinden önce işlenmiş olan suçlardan dolayı lehe Kanun, 1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan sonuç ceza göz önünde bulundurularak belirlenir. Belirlenen bu ceza infaz bakımından lehe hükümler içeren kanuna göre infaz edilir." ifadeleri yer aldı.

Bu kanuna göre halen cezaevinde bulunan Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı, Muhsin Kayha gibi isimler cezaevinden tahliye olacak. Mahir Kavalcı, İsmail Fuat Tarhan, Ramazan Çepni, Mahmut Gül ve Caner Erdinç ise bu düzenlemeye ihtiyacı kalmadan tahliye oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir