15 Şubat 2026
Altın 7075.06
BIST 12433.5
Dolar 43.7242
Euro 51.9199
Sterlin 59.5847
Ankara 16°C

Çin'de Dini İnancı Olanların Sayısı 100 Milyon!

Çin'de Dini İnancı Olanların Sayısı 100 Milyon!
Yaklaşık 1,3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de dini inancı olanların sayısının 100 milyon, dini mekânların 85 bin, dini cemaatlerin sayısının da 3000 old.bildirildi.
Yaklaşık 1,3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de dini inancı olanların sayısının 100 milyon, dini mekânların 85 bin, dini cemaatlerin sayısının da 3 bin olduğu bildirildi. İktidardaki Çin Komünist Partisi (ÇKP)'nin herhangi bir dine dayanmamasına rağmen, yönetim öteden beri 'din ve inanç özgürlüğüne' saygı gösterdiğini savunuyor. Çin Uluslararası Radyosu'nda bugün yer alan bir haber yorumunda da "Çin merkezi hükümeti, Anayasa'nın din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin maddelerine uygun somut politikalar uygulayarak, azınlık etnik grupların din ve inanç özgürlüğüne saygı gösterip koruyor, normal dini faaliyetlerini güvence altına alıyor." ifadeleri kullanıldı.

Radyonun yorumunda, Çin'de dini inancı olanların sayısının 100 milyon, dini mekânların sayısının 85 bin, dini cemaatlerin sayısının da 3 bin olmasının "azınlık etnik grupların din ve inanç özgürlüğüne saygı gösterilmesi ve normal dini faaliyetlerini güvence altına alınmasının en iyi kanıtı olduğu" savunuldu. Ancak insan hakları savunucuları ve Batılı ülkeler, Çin'deki din ve dini faaliyet özgürlüğü ile ifade hürriyetinin olmadığını öne sürüyor.

Radyonun yorumunda, "ÇKP 1921 yılında kurulduğundan beri, din ve inanç özgürlüğü politikası izliyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana geçen 60 yıl içinde ÇKP'nin bu politikası uygulandı ve doğru olduğu ispatlandı." denildi. Çin Sosyal Bilimler Akademisi'ne bağlı Uluslararası Dinler Enstitüsü'nde 30 yıldır dini sorunlara ilişkin araştırmalar yapan Fen Jinyuan, Çin vatandaşlarının din ve inanç özgürlüğünü koruyan Anayasa'da azınlık etnik grupların din ve inanç özgürlüyle ilgili özel maddeler bulunduğunu söyledi. Fen, Çin Milli Özerklik Yasası uyarınca, milli özerkliğin uygulandığı bölgelerdeki yerel yönetim kuruluşlarının, çeşitli etnik gruplara mensup vatandaşların din ve inanç özgürlüğünü korumakla sorumlu olduğunu, bunun en iyi örneğinin de Tibet Budizmi'nin "saygıyla korunması" olduğunu ifade etti.

Radyonun yorumunda ayrıca, Tibetli Budistlerin kendi vicdanlarına göre dini faaliyetlerde bulunabildiği, istatistiklerin ibadet amacıyla bölgenin merkezi Lhasa'daki tapınaklara giden Tibetli sayısının her yıl 1 milyonu aştığını gösterdiği aktarıldı. Tibet'te toplam bin 700'den fazla tapınak olduğu ve her 1600 kişiye bir tapınak düştüğü anlatılan yorumda, tapınaklardaki Budist rahiplerin ve rahibelerin sayısının 46 bini aştığı dile getirildi.

MÜSLÜMAN SAYISI 22 MİLYON

Haber yorumda, Çin'deki 56 etnik gruptan 10'unun İslamiyet'e inandığı ve resmi rakamlara göre Müslümanların sayısının aşağı yukarı 22 milyonu bulduğu da belirtildi. Müslümanların nispeten toplu olarak yaşadığı Sincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nde 24 bin cami bulunduğu kaydedilen yorumda ayrıca her 400 Müslüman'a bir ibadethane düştüğü, bunun birçok İslam ülkesinden daha yüksek bir rakam olduğu da dile getirildi.

Çin İslam Cemiyeti Derneği Başkanı Chen Guangyuan, 50 yıllık bir imam olarak Çin'de milli ve dini davalarda kaydedilen gelişmelerden çok memnun olduğunu söyledi. Camilerin onarımı, din görevlilerinin yetiştirilmesi, klasik İslam eserlerin yayınlanması gibi çeşitli konularda çok olumlu sonuçlar elde edildiğini savunan Chen, Çin'deki milli ve dini politikaların "tamamen doğru" olduğunu ileri sürdü.

Çin hükümeti geçen Nisan ayında "Devlet İnsan Hakları Eylem Programı (2009-2010)" adlı belge yayınladı. Programda, Çin yasalarına göre, normal dini faaliyetlerin, dini topluluklar ile mekânların ve dini inancı olan vatandaşların yasal haklarının korunmasının ve azınlık etnik grupların inanç özgürlüğüne saygı gösterilmesinin sürdürüleceği vurgulandı. Programda ayrıca azınlık etnik grupların dini ve kültürel miraslarının korunmasına ve azınlık etnik grupların toplu halde yaşadığı bölgelerde bulunan tarihi ve kültürel değer taşıyan tapınak ve dini tesislerin onarılması için bütçe ayrılmasına devam edileceği de belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir