DANIŞTAY saldırısına ilişkin kamera kayıtlarını silerek delillerin karartıldığı iddiasıyla görülen davada, tutuklu sanık eski OYAK Güvenlik Genel Müdürü emekli Kurmay Albay Orhan Çoban, cinayet günü Danıştay güvenlik kamera sisteminin devre dışı kalmasına neden olan şeyin Danıştay yönetiminin talebi olduğunu iddia etti. 6’sı tutuklu 10 sanıklı davanın dünkü duruşmasında savunma yapan 1 numaralı sanık Orhan Çoban, Danıştay’da firmaları tarafından kurulan kameraların birinci amacının güvenlik olmadığını ileri sürdü.
Kameralarda amaç güvenlik değildi
Danıştay’a 7’si otopark, 1’i de giriş çıkış kapısına olmak üzere 8 güvenlik kamerası konulduğunu belirten Çoban “Güvenlik kamera görüntüleri yalnızca Danıştay Genel Sekreter yardımcılarının odalarındanizlenebiliyordu. Görüntüler polis noktasından da izlenmiyordu. Binanın içinde, toplantı salonunda, merdivenlerde kurulu bir güvenlik kamerası yok. Buradan da anlaşılıyor ki, otoparklardaki giriş çıkışlarda olabilecek kazaları ve personelin mesai saatlerine riayet edip etmemesine bakılmak amacıyla kurulmuş, birinci amacı güvenlik değildi’’ dedi.
Danıştay ‘başka marka takmayın’ dedi
Orhan Çoban, “Danıştay’la yapılan sözleşmeye göre arıza giderilinceye kadar yerine başka bir cihaz takılır diye bir sorumluluğumuz yok. Ancak ilke gereği depomuzda varsa kayıt cihazının yerine sağlamını takarız. Ancak depoda aynı marka kayıt cihazı olmadığı için yerine cihaz takılmamış. Danıştay yetkilileri sistemi kuruduğumuzda ‘arıza durumunda Network sistemine zarar verdiği için başka marka cihaz takmayın’ talebinde bulundukları için arızalanan cihazın yerine yenisi takılmadı” dedi. Çoban, hard disk ve kayıtlar istenmemesine rağmen 3.5 yıl muhafaza ettiklerini anlattı.