1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Çukurova, Irak'taki Sağlık Turizminden Daha Fazla Pay Almak İstiyor
Çukurova, Iraktaki Sağlık Turizminden Daha Fazla Pay Almak İstiyor

Çukurova, Irak'taki Sağlık Turizminden Daha Fazla Pay Almak İstiyor

Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) hibe desteği verdiği 'Adana Destinasyonu Irak Sağlık Turizmi Pazar Araştırması Projesi'nin kapanış toplantısı Seyhan Oteli’nde gerçekleşti.

A+A-

Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) hibe desteği verdiği 'Adana Destinasyonu Irak Sağlık Turizmi Pazar Araştırması Projesi'nin kapanış toplantısı Seyhan Oteli’nde gerçekleşti. Vali Hüseyin Avni Coş’un da katıldığı etkinliğin açılışında konuşan ASTD Başkanı Hüseyin Çelik, Adana’nın sağlık turizminde ülke genelinde 'rol model' alınan bir il haline geldiğini söyledi. Mersin ve Hatay’ı da faaliyetlerine dâhil edip birlikte hareket etmeyi çok istediklerini belirten Çelik, “Bunun kolay olmadığını biliyoruz. Ama söz konusu işbirliğinin zamanı geldi. Mersin’de bu alanda bir dernek kuruldu. Hatay’da benzeri bir oluşumun içindeyiz. Bu süreç tamamlandığında üç ili içine alan Çukurova Sağlık Turizmi Platformu’nu kurmak istiyoruz." dedi.

ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak ise kentin sağlık turizminde diğer bölgelere örnek teşkil ettiğini hatırlattı. Birçok bölgenin burada yapılan çalışmaları izlediğini dile getiren Şarbak, ısrarlı girişimlerin beli bir noktaya geldiğini ifade etti. Sağlık turizminde hedeflenen gelişmelerin sağlanması halinde birçok sektörün bundan yararlanacağına işaret eden Şarbak, "Bu sayede Adana’da bir çok şey düzelmiş olacak. Dışarıdan bir göz gelip hizmetlerimizden faydalanmadan biz bu işleri en iyi yaptığımızı zannediyoruz. Taksi şoförleri bile bu faaliyetlerden olumlu etkilenecektir. Bu sayede belki devlet hastanelerimizde yabancılarla muhatap olacak ve aksayan yönlerimizi göreceğiz. Çalışmalar bize ufuk kazandıracaktır." diye konuştu.

"NİTELİKLİ PROJE SIKINTISI ÇEKİYORUZ"

Ajans olarak işe yarayan her projeye destek vermeye kararlı olduklarının altını çizen Şarbak, bazen bölgedeki aktörlerin kendilerince işe yarayacağını düşündükleri şeyleri sunduklarını anlattı. Bu yıl doğrudan faaliyet kapsamında bir destek veremediklerine dikkat çeken Şarbak, "Bunun sebebi yönetim kurulumuz projeleri beğenmedi. Beğenmemekte haklı. Çünkü biz sonucu olan projeler istiyoruz. Kıt kamu kaynaklarının bir şeyin başlangıcı olması lazım. Sağlık turizmi umutlu olduğumuz bir saha. Kararlı bir halde devam ettiğimizde bu konuda mesafe kat ettiğimiz görülecektir. Elimizde kaynak var, yeter ki sürdürülebilir projeler hazırlayabilelim. Ajans olarak bölgede başarmak istediğimiz husus projeye dayalı iş yapma kültürünü yerleştirmek. Sebep–sonuç ilişkilerini oraya koyamazsanız kimse size kaynak vermez. Bugün Türkiye kaynak sıkıntısı değil, nitelikli proje sıkıntı çekiyor." şeklinde konuştu.

"ADANA IRAK’A FİZİKSEL OLARAK EN YAKIN SAĞLIK TURİZMİ DESTİNASYONU"

'Adana Destinasyonu Irak Sağlık Turizmi Pazar Araştırması Raportörü Çukurova Üniversitesi Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz ise proje hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Yavuz, Adana’nın sağlık turizmi hizmetini hem tanı, teşhis ve tedavi sürecinde hem de seyahat organizasyonunda uluslararası standartlarda modern ve dengeli fiyat stratejisi sunabilecek bir destinasyon olduğunu belirtti.

Sağlık hizmetleri altyapısının oldukça problemli olan Irak’taki bu durumun Adana’nın lehine kullanılabileceğine değinen Yavuz, şöyle devam etti: "Iraklılar tedavilerini kendi imkanları ya da devlet desteğiyle yaptırıyor. Ödeme imkânları iyi olmakla, fiyat düzeyi önemli görülmekte. Adana Irak’a fiziksel olarak en yakın sağlık turizmi destinasyonu. Doğrudan uçuşların sağlanması ile 45 dakikalık uzaklığı ile neredeyse rakipsiz bir konuma sahiptir. Türkiye genel olarak sağlık turizmi açısından Hindistan ve İran gibi rakiplere kıyasla pahalı olarak algılanmakta. Bu algı giderilmesi Türkiye ile Adana’nın Irak sağlık turizmi pazarına daha fazla girmesine imkan tanıyacaktır. Adana–Irak arasında ayda yaklaşık bin 560 bilet satışı yapılmakta. Bir uçağın 150 kişi aldığı düşünülürse bu sayı ile ayda 10 uçuş gerçekleştirilebilir."

Yolcu, yük trafiği, hâsılat ve kar fırsatları uygun olduğu sürece havayolu şirketlerinin Irak’a doğrudan uçuşlara sıcak baktığını aktaran Yavuz, "Haftanın her günü İstanbul–Erbil arasında yapılan karşılıklı Adana–Irak uçuşları ile Mayıs ayında başlayan Erbil–Antalya uçuşlarından ikisinin gidişte ve gelişte Adana aktarmalı olarak gerçekleşmesi etkili bir çözüm olabilir." önerisinde bulundu.

Ortopedia Hastanesi Genel Direktörü Fırat Uzer de Irak’ın sağlık alanında Türkiye’nin en az 30 yıl gerisinde olduğu ve pazarın iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Toplantıda Adana Kent Rehberi'ni hazırlayan fotoğraf sanatçısı Dr. Haluk Uygur ile Prof. Dr. Nejat Erk de birer sunum yaptı.

CİHAN

Çukurova, Irak'taki sağlık turizminden daha fazla pay almak istiyor

Çukurova, Irak'taki sağlık turizminden daha fazla pay almak istiyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.