1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Cumalıkızık’ta Üçü Bir Arada Şenlik
Cumalıkızık’ta Üçü Bir Arada Şenlik

Cumalıkızık’ta Üçü Bir Arada Şenlik

Bursa'nın 700 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Cumalıkızık’ta düzenlenen geleneksel 16’ıncı Cumalıkızık Ahududu Festivali, büyük bir coşkuyla kutlandı.

A+A-

Bursa'nın 700 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Cumalıkızık’ta düzenlenen geleneksel 16’ıncı Cumalıkızık Ahududu Festivali, büyük bir coşkuyla kutlandı. Festivalde bu yıl Yıldırım Belediyesi tarafından rekonstrüksiyonu yapılan Cumalıkızık Kültür Merkezi ile köy sakinlerinin bağışladığı eşyaların sergilendiği Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi’nin de açılışı da gerçekleştirildi.

Yıldırım Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festival töreni Yıldırım Belediyesi Erguvan Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileriyle devam etti. Törende ilk konuşmayı yapan Cumalıkızık Muhtarı Ahmet Kuş, emeği geçen herkese teşekkür etti. Festival ve açılış törenine Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Ak Parti Milletvekilleri Bedrettin Yıldırım, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hakan Çavuşoğlu, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve diğer yetkililer katıldı.

Cumalıkızık Köyü’nün adını Dünya’ya duyurmaya kararlı olduklarını belirten Başkan Keskin, ‘3’üncü Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü’ ve ‘Zaman Tünelinde Kaybolmayan Tarih Bekçileri Projeleri’ ile tarihi kentsel dönüşümün gerçekleştiğini söyledi. Keskin, “Hummalı bir şekilde sürdürdüğümüz restorasyon çalışmaları kapsamında UNESCO’ya adaylık süreci devam eden Cumalıkızık’a kültür merkezi ve etnoğrafya müzesi kazandırdık. Bunların hepsini köy sakinlerimizle birlik ve beraberlik içinde yapıyoruz. Amacımız, Osmanlı beldesini 3. bin yıla aktarmak.” diye konuştu.

Cumalıkızık’ın yer yüzünün cennet köşesi olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe şöyle konuştu: “Cumalıkızık Bursaya gelen ecdatlarımızın ilk eseridir. Yaşatılması için her zaman birlik beraberliğimizi sürdürmeliyiz. Kültür ve medeniyetlerin başkenti Bursa’da bu dönemde tüm tarihi eserler ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de Cumalıkızık’tır. Bu tarihi mekanın yaşatılması için katkı koyan herkese teşekkür ediyor.”

Festival ve açılış törenine katılan Bursa Valisi Şahabettin Harput ise Bursa’nın turizmi açısından Cumalıkızık’ın yerinin çok başka olduğunu belirterek bu konuda Yıldırım Belediye Başkanı Keskin’e ve Köy Muhtarı Kuş’a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Ak Parti Milletvekilleri Bedrettin Yıldırım, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hakan Çavuşoğlu, Ak Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı ve diğer protokolden oluşan jüri üyeleri En Güzel Ahududu Yarışması'nda dereceye girenleri belirledi. Yarışmada birinci olan Alaaddin Doğru tam altın, ikinci olan Mehmet Türe’ye yarım altın, üçüncü olan Yiğit Çetin’e ise çeyrek altın ödülü verildi.

CUMALIKIZIK TARİHİ CANLANIYOR

“En Güzel Ahududu” yarışmasının ardından protokol, Cumalıkızık Kültür Merkezi’nin açılışına geçerken festivale katılan konukları ise Sanatçı Öznur Özarslan Türk Halk Müziği’nden seçme türkülerle bol bol eğlendirdi. Bundan yüzyıllar öncesinde o dönemin sayılı ailelerinin sahip olduğu tarihi bina 2011 yılında Yıldırım Belediyesi tarafından satın alındı. 50 kişilik toplantı ve seminer salonu yapılan 2 kattan oluşan kültür merkezinde idari bölümler, mutfak da bulunuyor.

Tarihi seminer ve toplantıların düzenleneceği Cumalıkızık Kültür Merkezi’nin açılışı sonrasında da köy sakinleri tarafından bağışlanan eserlerin sergilendiği Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Yüzyıllardır evlerinde sakladıkları eşyaları müzeye bağışlayan Cumalıkızıklılar ise köye kazandırdıklarından ötürü Başkan Keskin’e teşekkür etti.



CİHAN

Cumalıkızık’ta üçü bir arada şenlik

Cumalıkızık’ta üçü bir arada şenlik

Cumalıkızık’ta üçü bir arada şenlik

Cumalıkızık’ta üçü bir arada şenlik

Cumalıkızık’ta üçü bir arada şenlik

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.