1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine vatandaştan yoğun başvuru
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine vatandaştan yoğun başvuru

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine vatandaştan yoğun başvuru

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi başvurularına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı ve adı "İlk Evim, İlk İş Yerim" olarak belirlenen kampanyaya başvurular, proje ilindeki Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın yetkili şubeleri ve e-Devlet aracılığı ile yapılıyor.

İstanbul'da vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren bankalara gelmeye başladı. Esenler'de Halkbank'a evraklarıyla gelen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.

Başvuru yapan vatandaşlardan Özlem Çıtak, sosyal konut projesinin kendisi için büyük bir şans olduğunu belirterek Esenler'de bir daire çıkmasını umut ettiğini söyledi.

Kira vermektense 2-3 bin liralık taksitlerle ev sahibi olmanın avantajlı olduğunu aktaran Çıtak, "Esenler'de şu 6 bin lira kira isteniyor. Recep Tayyip Erdoğan'a böyle bir proje yapıp bizlere sunduğu için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Başvuran vatandaşlardan Murat Özatilla da kendisine Esenler'de ev çıkarsa çok sevineceğini ifade ederek 2+1 projesinin kendisi için uygun olduğunu kaydetti.

Trakya

Pproje kapsamında Edirne'de (Merkez, Enez, İpsala, Keşan, Meriç, Süloğlu, Uzunköprü) 1350, Kırklareli'nde (Merkez, Pınarhisar, Lüleburgaz, Kofçaz, Demirköy, Babaeski) 1050, Tekirdağ'da (Süleymanpaşa, Çorlu, Muratlı, Hayrabolu, Saray) 3 bin 100 konut yapılacak.

E-devlet'in yanı sıra kamu bankalarından Ziraat ve Halk bankalarından da başvuru yapılabiliyor.

Bu kapsamda Trakya'da yaşayan vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren bankalara gelmeye başladı.

Edirne'de Halkbank'a evraklarıyla gelen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.

Başvuru yapan vatandaşlardan Süleyman Yakurutlu, AA muhabirine, projenin ev sahibi olmayan vatandaşlara umut olduğunu söyledi.

Projenin evi olmayanlara ev sahibi olmaları yolunda kolaylık sağlayacağını belirten Yakurutlu, "Bütün herkes memnun şu an. Bu projeden memnunuz, devletimiz insanlarımız için uğraşıyor. Bu projeler gençlerimizin geleceği için yapılıyor." dedi.

Yakurutlu, sosyal konut projesinin ev fiyatlarını da düşüreceğini öngördüğünü belirtti.

Kıbrıs Gazisi Hasan Kurt da başvuru için bankaya geldi.

Gazilere tanınan haktan yararlanmak istediğini dile getiren Kurt, "Kura çekimi var mı yok mu? Merak ediyorum. 69 yaşındayım bu yaştan sonra böyle bir imkan çıktığı için çok memnunuz. İnşallah şansımız yaver gider de kurasız ev sahibi oluruz." diye konuştu.

"Bu tür projelerin artmasını talep ediyoruz"

Kırklareli'nde yaşayan Evren Kayalarlı da, projenin ev sahibi olabilmek için önemli fırsat olduğunu söyledi.

Bu fırsatı değerlendirmek için bankaya gelerek müracaatta bulunduğunu belirten Kayalarlı, "Devletin böyle bir imkanı sunması, halkına sahip çıkması çok güzel bir olay. Bu tür projelerin artmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ev sahibi olmayı her insan gibi istediğini belirten Kayalarlı, "İnsanın başını sokacağı garanti bir yeri olması hayattaki en güzel şeylerden birisi." dedi.

Ekrem Güner de ev sahi olmak için müracaat ettiğini kaydetti.

Güner, sosyal konut sayısının arttırılmasını istedi.

Tekirdağlı vatandaşlar da bankalarda başvurulara başladı.

Manisa

30 bin 300 konutun yapımının planlandığı Ege Bölgesi'nde e-Devlet üzerinden başvuru imkanı olmayanlar, evraklarını teslim etmek için erken saatlerde Halk ve Ziraat bankaları şubelerinin önünde yoğunluk oluşturdu.

Proje kapsamında 12 ilçede 4 bin 100 konut yapılmasının planlandığı Manisa'da Halk Bankası önünde bekleyen vatandaşlardan Recai Avcı, terzilik yaptığını, yıllardır ev sahibi olamadığını, kiradan kurtulmak istediğini ifade etti.

Avcı, "TOKİ'ye yazılmaya geldim, daha önce de yazılmıştım, çıkmadı. Bu sefer kısmet diyelim." dedi.

Halil Zeybek de proje için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, sosyal konut projesinin diğer konut fiyatlarındaki yükselişi de durdurmasını beklediğini söyledi.

Yüksel Karaböcü ise aylık kirası 3 bin lira olan bir evde oturduğunu dile getirerek, "Ben bu imkanla kira öder gibi evimi alacağım, ev sahibi olacağım. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Allah razı olsun. Bu imkanı bize sundu, mutluyuz ve huzurluyuz. Yoksa ben ev sahibi olamazdım." diye konuştu.

Ali Gökmen de engelli raporu olduğunu belirterek, 10 senedir kirada oturduğunu, proje ile ev sahibi olmayı umduğunu ifade etti.

Denizlili vatandaşlar konut projesinden memnun

Denizli'de 19 ilçede 2 bin 950 konutun yapılması bekleniyor.

Kent merkezinde bankaların bulunduğu Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na erken saatlerde gelen vatandaşlar, doldurdukları evrakları banka görevlilerine vermek için sıra bekliyor.

Başvuru yapanlardan Ali Şenel, konut sahibi olmak için sıra beklediklerini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı müjdeden sonra ev sahibi olmak için geldik. Ev sahibi olmak bizim için hayaldi. Ancak Cumhurbaşkanımız sayesinde inşallah ev sahibi olacağız, çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Duygu Tekin de bu projede emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, uzun yıllardır kirada oturduğunu, ev sahibi olacağı için mutlu olduğunu dile getirdi.

Bankalar aracılığıyla yapılacak başvurular, 14 Eylül- 31 Ekim 2022 tarihleri arasında kabul edilecek. e-Devlet başvuruları ise 28 Ekim'de sona erecek.

Konut tipi 2+1 ve 3+1 ayrımı olmadan, proje bazında başvuru yapılacak. Hak sahiplerinin konut tipleri, ihale yapıldıktan sonra "konut belirleme kurası" ile belirlenecek ve başvuru bedeli 500 lira olacak.

Başvurular "Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri", "En az yüzde 40 engelli vatandaşlar", "emekliler", "18-30 yaş arasındaki gençler" ve "Diğer alıcı adayları" olmak üzere 5 kategoride kabul edilecek. Yeterli talebin oluşmaması veya mücbir sebepler nedeniyle projenin gerçekleştirilememesi halinde başvuru sahiplerine bilgi verilecek.

Başvurusu toplanacak konutların, adet, brüt metrekare, net metrekare ve şerefiyeli satış fiyatları, ihalesi yapıldıktan sonra belirlenecek. Konutların satışı, yüzde 10 peşin, 240 ay vadeli ve taksit başlangıçları konut teslimlerini takip eden ay itibarıyla başlayacak şekilde yapılacak.

Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitleri her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacak.

Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile bunların dul ve yetimleri hariç başvuruda bulunacaklarda, aylık hane halkı gelirinin başvuru tarihi itibarıyla gıda, yol her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere İstanbul için en fazla net 18 bin lira, yurt genelinde ise en fazla 16 bin lira olması şartı aranacak.

"Genç" kategorisine ise 14 Eylül 1992'den sonra doğanlar müracaat edebilecek!

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.