1. YAZARLAR

  2. Gülen AYDIN

  3. CUMHURİYETİMİZ 95 YAŞINDA...
Gülen AYDIN

Gülen AYDIN

Yazarın Tüm Yazıları >

CUMHURİYETİMİZ 95 YAŞINDA...

A+A-

"CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN"

 

Cumhuriyetimiz 95 Yaşında!

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyetimizin ilanı anısına her yıl 29 Ekim’de kutlanan milli bayramımızdır. Türk Milleti olarak genciyle-yaşlısıyla-kadınıyla-erkeğiyle-çoluğuyla-çocuğuyla kısaca tüm insanımızla Cumhuriyet Bayramı törenlerine coşku içerisinde katılarak, birlik ve beraberliğimizi bütün dünyaya her daim göstermekteyiz.

 

29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Cumhuriyet'i ilan etmesinin kutlandığı bugün hepimize bir kez daha kutlu olsun!..

 

Cumhuriyet Bayramı, cumhurun bayramıdır. Dolayısıyla kendine özgü ayrı bir önem taşır. Her yıl, yıldönümünü kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun başlangıcında milletimiz var gücüyle çalışmış çabalamış, cephelerde son nefeslerine dek savaşmış ve canlarını feda ederek “Kayıtsız Şartsız Bağımsız Yeni Bir Türk Devleti” kurmuşlardır. Bu süreç içerisinde 23 Nisan 1920′de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış ve bütün dünyaya karşı yayınladığı beyanname ile “egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milleti'ne ait olduğunu” ve “Büyük Millet Meclisi’nin üzerinde hiçbir makam bulunmadığını” ilan etmiştir.

 

29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilen Cumhuriyet yönetim biçimi milletimiz için büyük bir önem taşımaktadır. Ulusal bayramımız olan Cumhuriyet Bayramı, her yıl resmi törenlerle kutlanmaktadır.. Cumhuriyet rejimi, ülkemize çok şeyler kazandırmıştır. Her şeyden önce ise, devlet ve siyasi hayatımıza egemenliğin bir şahsa, bir zümreye, bir sınıfa değil, yalnızca millete ait olduğu gerçeğini kazandırmıştır. Cumhuriyet rejimi, ülkemizde bütün vatandaşları kanun önünde eşit sayarak, hiçbir kimseye ayrıcalık tanımayarak, herkesin temel hak ve hürriyetlerini devlet teminatı altına alarak birleştirici bir özelliğinin varlığını da ispat etmiştir. İnsana verdiği değer ve milletimize sağladığı insan hak ve hürriyetler nedeniyle, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma yolunda en iyi ortamı oluşturmuştur.

 

Milletimizin Atatürk’ün önderliğinde bütün engelleri bir bir aşarak uygar bir toplum haline gelişi, laik ve demokratik cumhuriyet rejimi sayesinde mümkün olabilmiştir. Laik ve demokratik bir cumhuriyet rejimine sahip olmamız, geçmişte olduğu gibi bugün ve geleceğimiz için her şey demektir. Bu rejime sahip olamayanlar ne demek istediğimizi çok daha iyi bilmektedir.

 

İşte bu yüzdendir ki anayasamızda “Türkiye Cumhuriyeti’nin idare şeklinin Cumhuriyet olduğu” hükmünün değiştirilemeyeceği, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği ayrı bir anayasa maddesiyle teminat altına alınmıştır.

 

Ve 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten bu yana 'bu gün', ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaktadır. Atatürk, cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim gününü en büyük bayram olarak bizlere armağan etmiştir. Görüldüğü üzere, cumhuriyetin anlam ve önemi oldukça büyük olup, Atatürk’ün büyük mücadeleler sonucunda kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına ve bütünlüğüne var gücümüzle sahip çıkmalıyız!!

 

"Benim için tek bir hedef vardır; o da CUMHURİYET'TİR!"

M. Kemal ATATÜRK

 

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI'MIZ KUTLU OLSUN!

 

29-ekim-cumhuriyet-bayrami.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.