14 Şubat 2026
Altın 7075.06
BIST 12433.5
Dolar 43.7242
Euro 51.9199
Sterlin 59.5847
Ankara 11°C

Danimarka'da Akademisyenler 'GÜLEN Öğretisini' Konuştu

Danimarka'da Akademisyenler 'GÜLEN Öğretisini' Konuştu
Dialog-Forum Derneği'nin Arhus ve Kopenhag üniversiteleriyle ortaklaşa düzenlediği programlarda Danimarkalı ve Amerikalı akademisyenler Fethullah Gülen'in diyalog ve bir arada yaşama öğretisini masaya yatırdı.
Dialog-Forum Derneği'nin Arhus ve Kopenhag üniversiteleriyle ortaklaşa düzenlediği programlarda Danimarkalı ve Amerikalı akademisyenler Fethullah Gülen'in diyalog ve bir arada yaşama öğretisini masaya yatırdı. Arhus ve Kopenhag üniversitelerindeki panellere Amerikalı Profesör Jill Caroll da katıldı. Caroll, Kopenhag Üniversitesi'nde "Medeniyetler Diyalogu: Gülen'in İslami öğretisi ve Hümanist söylem" başlıklı bir sunum yaptı. Danimarkalı akademisyenlerin büyük bir ilgi gösterdiği programa farklı faaliyet alanlarından 100'e yakın seçkin davetli katıldı.

Dialog Forum Derneği yöneticisi Mustafa Gezen, program öncesinde yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin Fethullah Gülen gibi tanınmış bir aydınını Danimarka'da da tanınması için böyle bir program düzenledik. Onun fikirleri bütün dünyada olduğu gibi buradaki toplumun da birbiriyle entegrasyonu ve barışına önemli bir katkı sağlayacaktır." dedi.

Kopenhag Üniversitesi Teoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jorgen Nielsen ise bu programla Gülen'i daha yakından tanıma fırsatı bulacağını söyledi.

Daha önce Gülen Hareketiyle ilgili pek çok araştırma yapan Jill Caroll da konuşmasına 'Gülen Hareketi'yle nasıl tanıştığını anlatarak başladı. "Evimde oturduğum bir gün daha önce hiç tanımadığım iki genç kapımı çaldı ve kendilerini doktora öğrencileri olarak tanıttıktan sonra 'bizimle Türkiye'ye gelir misin?' diye sordular" diyen Caroll, 'Gülen Hareketi'ni daha derinlemesine anlayabilmek için başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli şehirlerine birçok ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

ENTEGRASYONA VE BİR ARADA YAŞAMAYA KATKI SAĞLIYOR..

Fethullah Gülen'i "fikirleriyle dünyanın farklı yerlerindeki binlerce kişiye ilham olmuş, farklılıklarımıza rağmen nasıl bir arada yaşayabileceğimizi gösteren bir alim" olarak tanıtan Caroll'un konuşması dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

Gülen'in bugüne kadar hiç görülmemiş, çığır açan bir yaklaşımı olduğunu dile getiren Prof. Caroll, şunları söyledi: "Aynı olmayabiliriz, hatta benzer bile olmayabiliriz ama bu dünyada bir arada yaşamak zorundayız. İşte Gülen bu dünyada farklılıklarımıza rağmen nasıl bir arada yaşayabileceğimizi gösteriyor."

Kopenhag Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Risem Spielhaus ise Almanya'da Gülen'in fikirlerinden etkilenerek açılan bir Türk okulunu inceleme imkanı bulduğunu belirtti. Bu okulun Berlin'de yaşayan insanların topluma entegre olmasına önemli katkılar yaptığını belirten Spielhaus, benzer okulların Danimarka dahil Avrupa'nın pek çok yerinde bulunduğunu ve buralardaki entegrasyon faaliyetlerine pozitif katkıları olduğunu belirtti.

GÜLEN'İN FİKİRLERİ YAYILSAYDI, KARİKATÜR KRİZİ OLMAZDI!

Sunumların ardından Cihan'ın sorularını cevaplayan dinleyicilerden Kopenhag Üniversitesi öğrencisi Adrian Jensen, Fethullah Gülen'in diyalogla ilgili düşüncelerinin tüm dünyanın faydasına olduğunu söyledi. Jensen, "Bütün dünya için son derece faydalı... Gülen'in fikirleri 2000'li yıllarda Danimarka'da yayılmış olsaydı karikatür krizi çıkmazdı." dedi.

Syddans Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezi'nden Prof. Mehmet Ümit Necef ise Türklerde diğer dinlere karşı önyargının olduğunu öne sürdü. Necef, "Fethullah Gülen bunların kırılmasında çok önemli bir rol oynadı" dedi.

Danimarka Vallansbaek Belediyesi Meclis Üyesi Dr. İsa Kuyucuoğlu ise şu yorumda bulundu: "Avrupa tek kültürlü toplumdan çok kültürlü topluma doğru bir geçiş dönemi yaşıyor. Bu geçişte farklı dinler, farklı diller buluşuyor. Bu yüzden batı biraz daha hümanist boyutlu biraz daha liberal bir anlayışa sahip bir İslam bekliyor. Bu bakımdan Hocaefend'inin başlattığı bu girişime bütün dünyanın ihtiyacı var."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir