21 Ağustos 2026
Altın 7006.23
BIST 14396.54
Dolar 48.0425
Euro 56.2364
Sterlin 65.3104
Ankara 17°C

Develi'de Kanola Ve Çemen Ekimi Yapıldı

Develi'de Kanola Ve Çemen Ekimi Yapıldı
Kayseri Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi tarafından Develi ilçesinde, 2010 yılında başlatılan alternatif yağ bitkileri ve yöreye uyumlulukları kapsamında kanola ile çemen bitkilerinin ekimi yapıldı. Seyrani Ziraat

Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Erman Beyzi, Türkiye'de kanola ekim alanının yaklaşık 328 bin dekar, üretiminin ise yaklaşık 114 bin ton olduğuna dikkat çekti. Erman Beyzi, kanola bitkisini Seyrani Ziraat Fakültesi olarak bazı yazlık çeşitlerini bölge adaptasyonuna aldıklarını söyledi. Kanolanın deneme amaçlı olarak yazlık ekiminin yapıldığını ve kışlık çeşitlerinin denenmesinin ileriki dönemlerde yapılacağını dile getirdi. Beyzi, fakülte alanında yapılan çalışmada, 4 adet yazlık kanola çeşitlerinin ekimi yapıldığını hatırlatarak, "Denemede, yazlık kanola çeşitlerinin Develi ilçesindeki uyum kabiliyetine bakılacak. Yaklaşık 650 metrekare alana ekim yapıldı." dedi.

Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İrfan İlbaş, yapılan deneme ekiminde, sulama, gübreleme ve yabancı ot kontrolü gibi bakım işlerinin tamamının öğrenciler ve araştırma görevlileri tarafından yapıldığını ifade etti. İlbaş, çemen çeşidinin de bölge uyumuna bakılmak üzere ekimi yapıldığını tek yıllık tıbbi aromatik bir bitki olan çemen üretimi yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. İlbaş, "2008 yılı verilerine göre çemen ekim alanı sadece 10 dekar. Alternatif yağ bitkileri araştırmalarına da devam ediyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir