Almanya'nın Köln kenti ve çevresinde yürüttüğü diyalog çalışmalarıyla ün yapan Kültürler Arası Diyalog Derneği (IKULT), sanat yoluyla diyaloğa el attı. Diyaloğun en iyi yollarından birinin sanat olduğunu gözlemleyen IKULT, Osmanlı - Türk sanatını Köln'e taşıdı. Bu amaçla İstanbul'da yaşayan sanatçı Sedanur Ermiş'i Köln'e davet eden IKULT, sanatçının çoğu Osmanlı motiflerinden oluşan tezhip sanatının bir uygulanış şekli olan seramik - kumaş boyama, çatlatma yönteminin kullanıldığı cam boyama ve ahşap boyama eserlerini IKULT merkezinde sergiliyor. 1 Şubat'ta açılan sergiye Almanların ilgisi de büyük oldu. Mahir eller tarafından büyük emeklerle boyanan eserler Alman konukları büyüledi.
Sanatçıyı davet eden ve sergiyi organize eden IKULT müdürü Ejder Sabancı, sanatın ortak dil olduğunu hatırlatarak diyalogdaki önemine vurgu yaptı. Sabancı, "Osmanlı'dan günümüze Türk sanatlarını Alman dostlarımıza göstermek istedik. Türkiye'de bu tür güzel sanatların bu kadar yaygın olduğunu bir çok Alman dostumuz bilmiyor." dedi. Almanya'da Hem Türk toplumuna, hem de Türkiye'ye karşı önyargılar olduğunu belirten Sabancı, "Bu sergi ile bizi eserler üzerinden tanıyabiliyorlar. Bu insanlar gerçekten kültürü gelişmiş insanlar diyorlar. O kadar önyargılar var ki; çok iyi niyetli insanlarda bile, 'Bunlar iyi insanlar ama işçi, basit insanlar' diye düşünebiliyorlar." dedi.
"'TESETTÜRLÜ İNSAN ANCAK TEMİZLİĞE GİDER' ANLAYIŞINI SARSIYOR"
Sanatçı Sedanur Ermiş'in tesettürlü bir sanatçı olmasının başörtüsüne karşı olan önyargıların yıkılmasına da önemli katkılar yapacağını kaydeden Sabancı, şunları söyledi: "Tesettürlü insanlar burada ancak temizliğe gider diye bir anlayış var. Sanat eserine bakıyor, 'Bu ne muhteşem bir eser' diyor. Bunu yapanın tesettürlü bir bayan sanatçı olduğunu öğrenmesi zihnindeki önyargıların çalkalanmasına neden oluyor. Başka bir başörtülüye bakınca da, 'Belki bunda da bir hüner, bir kabiliyet vardır' diyor. Bu şekilde otomatik olarak hem Almanya'daki Türk toplumuna, hem de Türkiye karşı olan önyargılar bir bir yıkılıyor."
İstanbul'da, Kadıköy Belediyesi'ne bağlı Bostancı Halk Eğitim Merkezi'nde uzun süre sanat öğretmenliği yapmış olan sanatçı Sedanur Ermiş ise, Almanya'da da bu tür sanatlara ilgi duyulmasının sevindirici olduğunu söyledi.
(CİHAN)

