16 Aralık 2025
Altın 5901.458
BIST 11348.83
Dolar 42.6986
Euro 50.2969
Sterlin 57.3868
Ankara 6°C

Diyarbakır Serbest Muhasebeciler Ve Mali Müşavirler Odası'ndan İstihdam Projesi

Diyarbakır Serbest Muhasebeciler Ve Mali Müşavirler Odası'ndan İstihdam Projesi
Diyarbakır Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından gençlerin istihdamını desteklemek amacıyla hazırlanan 'Yardımcı Muhasebe Elemanı...
Diyarbakır Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından gençlerin istihdamını desteklemek amacıyla hazırlanan 'Yardımcı Muhasebe Elemanı Yetiştirme ve Eğitim Projesi' ile yaşları 17 ila 28 yaş arasında değişen 150 gence iş imkânı sağlayacak. Kursa katılmak isteyenlerin İş-Kur'a başvurması gerekiyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin birlikte finanse ettiği projenin tanıtım toplantısına katılan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır'da yaşanan işsizliğin, eğitim ve kalifiye eleman yetiştirme ile bağlantılı olduğunu vurguladı. Toprak, "Aslında ülkemizde bir mesleksizlik sorunu olduğunu görüyoruz. 'Ne iş olursa yaparım' diyenlere baktığımızda, aslında sorunun mesleksizlik olduğunu görüyoruz. Belirli bir mesleğe yönelik açılan kursların ve programların, bu tür problemin çözümüne çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum." dedi.

İŞ ADAMLARI, VASIFLI ELEMAN BULAMIYOR

İş dünyasından, zaman zaman vasıflı eleman bulamadıkları yönünde şikayetler geldiğini belirten Toprak, İş-Kura gelen taleplerde de, ilan edilen meslek grubuna ait başvuruların çok az olduğunu kaydetti. Vali Mustafa Toprak, "İki bin kişi bize başvuruyorsa, bunların ancak yüzde 30'u talep edilen meslek dallarına ilişkin bir vasıf taşıyor. Geri kalan kesim belirli bir mesleğe ait nitelikleri taşımıyor. Yani bizde kayıtlı olan işsizlerimizin büyük bir bölümünün elinde mesleki belgesi, kalifiye eleman sertifikası yok. Biz bu gibi kurslarla, projelerle insanlarımızı kalifiye eleman noktasına getirme çabasında olmalıyız." şeklinde konuştu.

GENÇ KIZLARIN EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Son yirmi yılda yaşanan göçle birlikte kırsaldan gelen vatandaşların büyük bölümünün herhangi bir mesleki bilgiye haiz olmadığını anlatan Diyarbakır Valisi Toprak, özellikle genç kızların ve kadınların eğitiminin büyük önem taşıdığını vurguladı. Toprak, "Mesleki Eleman Yetiştirme Projesi kapsamında Endüstri Meslek liselerimizin boş kısımlarında yeni alanlar açıldı. Bu konuda ilimize 850 bin TL katkı geldi. İlgili alanlarda kurs açılacak. Gerekli makinelerin alınma noktasına gelindi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de garanti vererek beş yıl içersinde buralarda kurs gören 2.400 kişiye iş imkanı sağlayacaklarını belirtti. Her bir proje beraberinde güzellikleri getirmekte. Bunları çoğaltmamız gerekiyor." dedi.

YATIRIMLARIN ARTMASI İÇİN GÜVEN ORTAMI ŞART

Devletin sunduğu teşviklerin artarak devam ettiğini; ancak bunların sağlıklı bir şekilde dönüştürülebilmesi için güven ortamının sağlanması gerektiğini vurgulayan Vali Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Güven iklimi oluşturulmadan yatırımcılar bu yerlere gelmez. Onun için sürdürülebilir bir güven ortamının mutlaka oluşması gerekiyor. Son dönemlerde yaşanan bazı güzellikler, güzel anlayışlar ve birliktelikler bu konudaki güven arttırıcı olaylarda iyi bir rol oynadı. Bu bölgede yaşayan iş adamlarımızın da sermayesini kendi illerine güven duyarak getirmesi gerekiyor. Bu aslında yaşadığımız ilimize ülkemize vefa borcumuzun karşılığıdır. Bir taraftan bizler yatırım yapacağız ki diğer taraftan yabancı yatırımcılar da gelip birikimini ortaya çıkarsın. Yakın zamanda açılacak olan büyük bir entegre tesis sayesinde önemli bir iş gurubu buraya yatırım yapacak. Bunlar olumlu gelişmeler. Ancak, bu güzel gelişmelerin devamı için hepimizin gayret etmesi gerekiyor."

Yardımcı Muhasebe Elemanı Yetiştirme Projesi kapsamında yetiştirilecek 17 ila 28 yaş arası 150 gencin, eğitimleri bittikten sonra kolayca iş bulma noktasına geleceğini ifade eden Toprak, mali müşavirler ve serbest muhasebecilerin çok önemli bir görevi ifa ettiklerini belirtti. Toprak, "Sizlerin bir taraftan vergi alınmasıyla ilgili göreviniz var, diğer taraftan da devletimizin bütçesinin gelir ve giderlerini dengeleme noktasında büyük katkılarınız bulunmaktadır. Bazı dönemler iş dünyasından, 'kayıt dışı iş yerleriyle lütfen mücadele ediniz' diye seslenişler oluyor. Hep birlikte sizler ve bizler, kayıt dışındaki iş yerlerinin ve çalışmalarının, kayıt içine alınması için gayret gösterme noktasındayız. Vergisini düzenli olarak ödeyen vatandaşların aleyhine haksız rekabet olmamalı." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir