Muş'un Şenyayla ilçesi kırsalında 14 PKK'lının çatışmada ölü ele geçirilmesinin ardından 28 Mart 2006 tarihinde Diyarbakır'da 4 kişinin defnedilmesi sırasında meydana gelen olaylar bölge geneline yayılmıştı. Diyarbakır, Batman ve Kızıltepe'de 13 kişinin olaylarda hayatını kaybetmesine neden olan olayların yıldönümü nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, kitlesel bir basın açıklaması düzenledi.
Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamaya İHD üyeleri, DTP yöneticileri ve bazı sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.
Burada açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Burhan Zorooğlu, olaylarda ölen çocukların faili olduğunu iddia ettiği polisler hakkında hiç bir işlem yapılmadığını ileri sürdü. Demokratik ülkelerde insanların, istedikleri konuyu protesto etmek için sivil tepkilerini sokak eylemleri şeklinde ortaya koyduklarını dile getiren Zorooğlu, şöyle konuştu:
"Güvenlik görevlileri buna saygı duymakla yetinir. Oysa ki maalesef bu ülkede neredeyse her sokak etkinliğinin bilançosu gençlerimizden ya da çocuklarımızdan birilerini toprağa vermek oluyor. Bu ülkenin zindanlarında sayıları 2 bine varan çocuk yatmakta. Eğitim yuvalarında, oyun bahçelerinde, ailelerinin yanlarında olması gereken çocuklarımıza reva gördüğünüz yer beton duvarların ardı olmamalı."
28 Mart'ın bu coğrafyanın tarihine düşmüş kara bir leke olduğunu ifade eden Zorooğlu, "78 yaşındaki Halit Söğüt'den beşikte bebelere kadar insanlarımıza reva görülenin ne kadar insanlık dışı muameleler olduğunu özetleyen tarihe düşmüş bir nottur 28 Mart." dedi. Açıklamanın ardından grup sessiz bir şekilde dağıldı.
