1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolarda son durum
Dolarda son durum

Dolarda son durum

Salı günü itibariyle 2.9735/2.9742 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah en son 2 Ekim'de gördüğü 3.0061 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 09.15'te 3.0000/3.0010 seviyesindeydi.

A+A-

Piyasalardaki negatif seyrin etkisiyle Dolar 2,9626'ya kadar yükseldi. Bu seviye dolar/TL’nin son iki haftada ulaştığı en yüksek seviye.

Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerginlik ve küresel piyasalara da yansıdı.

Çin'den gelen olumsuz imalat sanayii verileri ve Çin borsasının yüzde 7 kayıp gördükten sonra işleme kapatılması, küresel piyasalarda da riskten kaçış eğilimi yarattı. Bu bağlamda güvenli varlıklar değerlenme eğilimi gösterirken, gelişmiş ülke faizlerinde de tahvillere girişten kaynaklı düşüş yaşandı.

Diğer yandan iç piyasadaki olumsuz fiyatlamada yüksek gelen Aralık enflasyonunun da etkisinden söz edilebilir. Ocak'ta yürürlüğe girmesi beklenen zamlar ve asgari ücret artışı ile beraber 2016'nın ilk aylarında da enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceği beklentileri de iç piyasada fiyatlamalarda negatif yönde eğilime neden olmaktadır. Tüm bu gelişmeler neticesinde kurda yukarı yönlü hareketler devam etmektedir.

Peki dolar bugün ne kadar oldu? Dolar kaç para oldu? Dolar ne kadar yükseldi?

Bugün Doların alış fiyatı 3,0095TL olurken, satış fiyatı 3,0093TL oldu.

Küresel piyasalarda gözler Suudi Arabistan-İran gerilimine ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin durdurulmasına çevrildi.

Pazartesi günü Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr yaptığı açıklamada, İran ile diplomatik ilişkilerini durdurduklarını, İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını ilan etmişti.

Yeni yılın ilk işlem gününe Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerginlikle 2,93 seviyesinden başlayan dolar/TL, Çin'de açıklanan imalat sanayi (PMI) verisinin beklentilerin altında kalması ve yurt içinde yıllık enflasyonun beklentilerin üzerine çıkmasıyla yükselişe geçti.

Analistler, piyasaların Suudi Arabistan-İran gerginliği ve Çin'de açıklanan PMI verisinin beklentileri karşılayamaması ile yeni yılın ilk işlem gününe negatif başladığını belirtiyor.

Piyasalardaki negatif havanın etkisiyle risk iştahının azaldığını ve buna bağlı olarak doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kazandığını ifade eden analistler, yurt içinde aralık ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin TL üzerindeki baskıyı artırdığını kaydediyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.