Proje kapsamında İztuzu plajında, bir kaplumbağanın denizden sahile çıkması beklendi. Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksek başta olmak üzere daire müdürleriyle birlikte yaklaşık 50 kişilik grup, saat 18.00 sıralarında nöbete başladı ve 22.45'te denizden ilk çıkan caretta carettayı gördüler. Kaplumbağa, yumurtlamasını tamamlanmasının ardından Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencileri tarafından, üstü açık bir kutunun içine koyuldu. Önce sırtı yarım saat boyunca zımparalandı. Hayvanı zaptedemeyen öğrenciler, üzerine oturarak sırtını temizledikten sonra uydu takip cihazını silikonla yapıştırdı. Bu sırada bazı uzmanlar, cihazın kamera ışıkları altında takılmasına tepki gösterdi. Bunun üzerine gazeteciler ve diğer seyredenler, bölgenin biraz ilerisine alındı. Yaklaşık 45 dakika süren işlemin ardından Dolunay 48, markalanarak gece yarısı denize bırakıldı.
PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, proje kapsamında biri İtalya'dan olmak üzere iki kaplumbağaya uydu takip cihazı takılarak doğaya bırakılacağını söyledi. Doç. Dr. Kaska, ''Cihaz, su altında çalışmıyor. Caretta caretta deniz yüzeyine çıktığında devreye giriyor. Pil ömrü 1 yıl. Bu gece ilkini taktık. Çarşamba günü İtalya'dan gelen bir kaplumbağamıza daha takacağız.'' dedi.
Caretta carettalarla ilgili bir kitap yazan June Haimoff ise deniz kaplumbağalarının korunması için bu kadar kişinin birarada olmasından dolayı mutlu olduğunu kaydetti.
Vali Yardımcısı Yüksel de İztuzu plajını marka yapan kaplumbağaları korumaya çalışanlara teşekkür ederek, ''Biz bu toprağa basmadan çok daha önce kaplumbağalar buradaydı. Buranın esas sahibi onlar. Şimdi bir kere daha anlıyoruz ki yeryüzü onlarsız olmaz. Dolunay ismini verdiğimiz kaplumbağanın da yolu açık olsun. Çok uzun bir ömür diliyoruz.'' ifadelerini kullandı.
