
Dom'lar Dernek Çatısı Altında Bir Araya Geldi
Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Aksaray ve çevre mahallerinde yaşayan ve sayıları 6 bin civarında olan DOM'lar dernek çatısı altında bir araya geldi....
DOM Kabilesi Kültürünü Araştırma Geliştirme Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DOMDER) adı altında bir araya gelen DOM'lar özellikle ayrımcılığın bitmesini ve kendilerine iş sahaları açılmasını istiyorlar.
DOMDER Başkanı Mustafa Karabulut, tarih süresince sürekli ikinci sınıf muamele gördüklerini söyleyerek, "Malesef biz asırlardır ikinci sınıf muamele görüyoruz. İnsanlar bizi görünce korkuyor. Oysa biz öyle insanlar değişiz. Bizim en büyük sorunumuz işsizliktir. Çok sayıda gencimiz üniversite mezunu olmasına rağmen sırf DOM olduğu için iş bulamıyor. Türkiye'nin hiç bir devlet dairesinde bizim bir arkadaşımız çalışamıyor. Bize karşı herkesin bir ön yargısı var." şeklinde konuştu.
Karabulut, devletin kendilerine el uzatmasını ve insanca yaşayabilecek koşullarının oluşturulmasını istediklerini belirterek, "Bizim özellikle işsizlik yanında eğitim sıkıntısı da yaşıyoruz. Eğitim çağına gelen çocuklarımız maddi sıkıntılardan dolayı okuyamıyor. Bizler çocuklarımıza burs istiyoruz. Şuan 15 üniversite mezunumuz var, hepside işsiz iş bulamıyor. bizlere yönelik bir ayrımcılık var. Kurduğumuz bu dernek ile devletin sesimizi duymasını umut ediyoruz." dedi.
Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşanan olayları değerlendiren Karabulut, "Kimse kendi yurdundan sürgün edilmemelidir. İstese devlet o olayları önleyebilirdi. Nasıl oluyor da insanlar bu çağda sürgüne yollanıyor. Bu hepimizin üzerine oturup düşünmesi gereken bir olaydır." dedi.
Bugüne kadar hiç devlet desteği almadıklarını da iddia eden DOMDER Başkanı Karabulut, DOM kültürünü şu sözlerle anlattı: "DOM kabilesi Milattan üç bin yıl önce Orta Asya'da yaşamış bir kavimdir. Kökeni Hun Türklerine dayanır. Bu kavim, Orta Asya'dan geçiş yapıldıktan sonra dağılıyor. Kimisi Avrupa'ya gidiyor, kimi Yunana gidiyor, kimi Hinde gidiyor. Dağılıyor. Göçebe gözüyle bakılıyor".
Özellikle DOM kadınlarının ev temizliğine gittiğini ancak gittikleri evlerde hırsız yaftası nedeniyle çoğu zaman sırf dom oldukları için hakarete uğradıklarını da iddia eden Emine Kuyumcu, "Biz buradaki kadınların çoğu işsiz kalmamak için evlere temizliğe gidiyoruz. Aramızda çok sayıda üniversiteyi bitirmiş kızlarımızda var. İş bulamadıkları için temizlik yapıyorlar, önce bize güvenmiyorlar bize alıştıkta sonra insanlar güvenmeye başlıyor. Bize kırbat veya çingene diyorlar oysa biz ikisi de değiliz. Biz DOM Kabilesiyiz. Ayrı bir kültürümüz var ve insanların kendi kültürümüze saygı duymasını ve bizi kendi kültürümüzle kabul etmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.