22 Ağustos 2026
Altın 7106.54
BIST 14514.82
Dolar 47.9625
Euro 56.0616
Sterlin 65.4413
Ankara 20°C

Dtp'li Belediyenin Kurduğu Şirket 18 İhaleye Fesat Karıştırmış

Dtp'li Belediyenin Kurduğu Şirket 18 İhaleye Fesat Karıştırmış
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, 9 ilde DTP'li belediyelere bağlı şirketlerde yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı...
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, 9 ilde DTP'li belediyelere bağlı şirketlerde yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 35 kişi savcılığa sevk edildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu Diyar A.Ş'nin 18 ayrı ihaleye fesat karıştırdığı belirlendi. Zanlıların evlerinde yapılan aramada ise farklı firmalara ait çok sayıda kaşe ele geçirildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla üç gün önce Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Van, Elazığ ve Mardin'de yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltına alınanlar Diyarbakır adliyesine sevk edildi. Nöbetçi savcılıkta ifadeleri alınmaya başlanan zanlılar arazsında Diyar A.Ş Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı ve şirket yöneticileri, Van Belediyesi Başkan Danışmanı ve belediye yetkilileri, diğer belediyelerin yetkilileri ile bazı özel şirket yetkilileri de bulunuyor.

Bu arada, Diyarbakır Valiliği'nden operasyonla iligili yapılan açıklamada; Diyar A.Ş'ye Güneydoğu bölge belediye idarelerince usulsüz yöntemlerle ihaleler verildiği, ihalelerde rekabet şartlarının şirket ve idare yetkililerince bertaraf edildiğine ilişkin iddiaları içeren bilgiler alındığı belirtildi.

İddiaları içeren bilgilerle ilgili Diyar A.Ş yetkililerinin, ihaleler sürecindeki eylemlerinin tespit edilmesi amacıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce geçen yılın kasım ayından bugüne kadar çalışma yapıldığı kaydedildi. Diyar A.Ş yetkililerinin katıldığı ihalelerde, belediye idarelerindeki yetkili kişilerle koordineli çalıştığı ifade edilen açıklamada, ihaleler için gerekli rekabet şartları tesis edilmeden, bazı durumlarda ise ihale onayı çıkmadan mal teslimi sağlandığı vurgulandı. Bu yöntemle katılımcı firmalarla fiyatlar ve şartlar konusunda gizli anlaşmalar sağlandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Van Belediye Başkanlığı, Batman Belediye Başkanlığı, Diyarbakır ilçelerinden Kayapınar, Bağlar, Çınar, Bismil, Kocaköy, Mardin ilçelerinden Kızıltepe ve Mazıdağı belediye başkanlıkları, Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Siverek ilçe belediye başkanlıkları ile Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü idarelerince yoğunlukla 2009 yılında yapılan altyapı, temizlik ve peyzaj işlerini içeren 18 ayrı ihale sürecinde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na muhalefet edildiği, mal ve hizmet alımlarına fesat karıştırıldığı tespit edilmiştir."

Öte yandan, zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramada çok sayıda ihale dokümanı, fatura, sevk irsaliyesi, sözleşmeler, farklı firmalara ait kaşeler, 9 bilgisayar ele geçirildi. Açıklamada ayrıca, zanlıların 'suç işlemek için örgüt kurma, örgüte üye olma, örgüt faaliyetleri kapsamında kamu ihalelerine fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma' suçlarından adli makamlara sevk edildiği belirtildi.

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir