TÜİK, Türkiye ekonomisinin 2010 Nisan-Mayıs-Haziran itibariyle yüzde 10,3 büyüdüğünü duyurdu. En fazla büyüme kaydeden sektörün de yüzde 21,9 ile inşaat olduğunu bildirdi.
Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, büyüme oranlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada "Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik kriz sonrasında beklentilerin ötesinde inanılmaz bir büyüme kaydetmesi ve bu büyümede inşaat sektörünün belirleyici rol üstlenerek lokomotif sektör olması mutluluk vericidir." ifadelerini kullandı.
Dünya ekonomik krizi ve sonrasında inşaat sektörünün gelişimine değinen Dumankaya, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2009'da genel itibariyle daralmanın hâkim olduğu sektör, yılın son çeyreğinden itibaren tekrar yükseliş trendine girmişti ve 2010 yılının ilk 6 ayında bu büyüme artarak devam ediyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, 2009'un ilk 6 ayında kullanılan mortgage kredileri 906 milyon TL seviyelerindeyken bu yılın ilk 6 ayında bu rakam büyük bir ilerleme kaydetmiş ve 6 milyar 700 milyon TL seviyelerine kadar ulaşmıştır. 2009 sonlarında ülke ekonomimizde oluşmaya başlayan büyüme ortamı ve finans sektörünün elindeki likiditeyi konuttan yana kullanma eğilimi, konut kredilerinde daha önce görülmemiş cazip faiz oranlarını beraberinde getirdi. Mevcut konut faiz oranları o kadar makul seviyelere geriledi ki sektörümüzün altın çağını yaşadığı 2005 yılındaki yüzde 1'lik oranlarında çok altına inerek yüzde 0,82 seviyelerine ulaştı. Hem faiz oranlarının cazip olması hem de piyasada yeterli miktarda nitelikli konut arzının olmasıyla birlikte bu durum, 2009'da durgun seyreden konut sektöründeki alımları tekrardan canlandırdı ve sektörün hızlı ama dengeli bir büyüme trendine girmesine zemin hazırladı. Bunun neticesinde inşaat sektörü ülke ekonomisinin yüzde 10,3 büyüdüğü bir ortamda yüzde 21,9 oranında büyüyerek bu büyümenin baş aktörü oldu ve ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu ekonomik gelişmelerin özellikle referandum sürecinin de olumlu sonuçlanmasıyla birlikte daha da iyiye gideceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde ekonomik gelişim kriz öncesindeki gibi çift haneli rakamlarda seyredecek ve sektörümüz bu gelişimdeki önemli rolünü devam ettirecektir."
İnşaat sektöründeki sıkıntıların giderilmesiyle sektörün ülke ekonomisine daha fazla katkı sunacağının altını çizen Uğur Dumankaya, şu talep ve öngörülerini dile getirdi:
"Sektörümüz üzülerek belirtmeliyiz ki yeterli teşvik ve destekleri devlet tarafından görememektedir. Sektörümüzün gelişimi için devlet tarafından çözüm getirilmesi gereken KDV indirimi ve geri ödemeleri, tapu harçları ve arsa üretimi gibi birçok konu bulunmaktadır. Bu konuların çözülmesiyle birlikte inşaat sektörünün gelişimi hız kazanacaktır. Dolayısıyla da ülke ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacaktır."