
Dünyanın Gözü Rachel Davası İçin İsrail'de İken, Rachel'in Hayatı Antakyalılara Tiyatro İle Anlatılacak!
Dünya genelinde sahnelendiği birçok ülkede ilgiyle izlenen tiyatro oyunu "Benim Adım Rachel Corrie" Türkiye'de ilk defa Antakyalıların karşısına çıkacak!.
2003 yılında Filistinli bir ailenin yok edilmesini önlemeye çalışırken İsrail'in askeri bir buldozeri tarafından ezilerek yaşamını kaybeden Amerikalı genç kız Rachel Corrie'nin günlüklerinden ve mektuplarından derlenen, dünya genelinde sahnelendiği ülkelerde yoğun ilgiyle izlenen "Benim Adım Rachel Corrie" adlı tiyatro oyunu, Türkiye'de ilk defa Antakyalı sanatseverlerin karşısına çıkacak.
Tiyatro oyunu Türkiye genelindeki ilk gösterimini, 19 ve 20 Mart'ta saat 19:30'da, 21 Mart'ta 14:00'te matine, 19:30'da suare olarak Antakya'da Meclis Kültür Merkezi'nde yapacak.
İzleyiciler arasında Oregon Eyalet Üniversitesi profesörlerinden, aynı zamanda Türkiye projesinin danışmanları ve destekçileri arasında bulunan Dr. Charlotte Headrick (Drama) ve Dr. David McMurray de (Kültürel Antropoloji) yer alacak.
Tek kişilik oyunda Rachel Corrie'yi canlandıracak olan Setenay Yener, oyunun sahneleneceği tarihten günler önce Antakya'ya geldi ve yoğun teknik prova sürecine başladı.
Oyunun çevirmeni ve tek oyuncusu Setenay Yener, dikkat çeken önemli unsurun Rachel Corrie'nin ölümünden sonra yazar haline gelmesi, kendi kaleminden, kendi sözcükleriyle oyunun hayata geçmesi olduğunu söyleyerek, izleyicilerin oyunda Rachel ile birebir tanışacaklarını ifade etti.
Oyunun ilk gösteriminin Antakya olmasının özel bir anlamı olduğunu vurgulayan Sanatçı Setenay Yener, dinler arası, mezhepler arası kardeşçe yaşamın, misafirperverliğin ön saflarda yer almasının, tarihi ve ruhani olarak önemli bir yere sahip olmasının bu şehri çok özel kıldığını belirterek, buralarda barış adına yapılan çok özel çalışmalara bir de "Benim Adım Rachel Corrie" oyununu eklemek istediği için bu şehri seçtiğini ifade etti.
2006 yılından bu yana dünya ülkelerinde sahnelenen ve ödül alan oyunu yabancı bir ülkede izlediğinde, Türkiye'de ise hala gösterilmemesine anlam veremediğini söyleyen Setenay Yener, bu nedenle kolları sıvayıp, oyunun telif hakkını elinde bulunduran İngiltere'deki firma ile görüştüğünü ve anlaştığını, 1,5 yıl süren çalışmaların ardından ilk gösterimi Antakya'da gerçekleştireceklerini söyledi.
Oyunun ana karakteri Rachel Corrie'nin, ölüm tarihine kadar sürekli yazdığını hatırlatan Setenay Yener, onun Amerika'daki rahat yaşantısını bırakıp Filistin'e gelmesinin azımsanmayacak bir duyarlılık olduğunu bildirdi.
Oyunda taraf tutan bir yan olmadığını, Rachel'in kendi iç dünyasının samimi bir şekilde dürüstçe sahneleneceğini belirten Setenay Yener, herkesin mutlaka izlemesinin önemine dikkat çekti.
Rachel'in ailesinin İsrail hükümetine açtığı dava süreci ile oyunun Türkiye'de Antakya'da sahnelenmesi aynı döneme denk gelmiş olacak. Setenay Yener, Rachel davası ile tiyatro oyununun ilk gösteriminin Türkiye'de Antakya'da aynı döneme denk gelmesinin de önemli olduğunu anlattı. Yener, dünya kamuoyunda gözler dava sürecinin başladığı İsrail'in Hayfa kentine döndüğünü de hatırlattı.
Oyundan elde edilecek gelirin büyük bir kısmının Rachel'in ailesinin kurduğu ve Ortadoğu'da barışa, eğitime, sağlığa yönelik çalışmalarda bulunan derneğe bağışlayacaklarını dile getiren Setenay Yener, oyunun Antakya'daki gösterimine Rachel'in anne-babası Cindy ve Craig Corrie'nin de gelmek istediğini, ancak İsrail hükümetine yönelik açtıkları dava sürecinin 10 Mart itibarıyla başlamasından dolayı, Antakya'ya üzülerek gelemeyeceklerini bildirdiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.