17 Aralık 2025
Altın 5921.631
BIST 11348.83
Dolar 42.691
Euro 50.1617
Sterlin 57.3064
Ankara 1°C

Eie Proje Dairesi Başkanı Maksut Saraç: Türkiye Pik Talebin Karşılanması İçin Phes'lerden Yararlanmalı

Eie Proje Dairesi Başkanı Maksut Saraç: Türkiye Pik Talebin Karşılanması İçin Phes'lerden Yararlanmalı
Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) Genel Müdürlüğü Proje Dairesi Başkanı Maksut Saraç, enerjide pik talebin karşılanması için Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santraller (PHES) yapılması gerektiğini söyledi. Saraç, Türk Mühendis

Saraç, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi'nce Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu Karadeniz Bölgesi Hidroelektrik Enerji Potansiyeli ve Bunun Ülke Enerji Politikalarındaki Yeri" forumunda yaptığı konuşmada, pik talebin karşılanması için dünyada son dönemde gelişen yeni teknolojinin PHES'ler olduğuna vurgu yaptı. Gelişmiş ülkelerin pik talebin karşılanmasında geleneksel HES'lerin yetersiz kalması durumunda PHES'lerden yararlanıldığını örneklerle anlatan Saraç, dünyada 133 bin megavatsaatlık bir potansiyel bulunduğuna dikkat çekti. Japonya'nın 24 bin megavatlık kurma gücü ile ilk sırada yer aldığını, İran'ın da bin 140 megavatlık bir güce sahip olduğuna vurgu yapan Saraç, Türkiye'nin ise bu teknolojiden hala yararlanmadığını dile getirdi.

Saraç, pik talebin karşılanmasında geleneksel HES'lerin yetersiz kalması durumunda, talebin doğalgazlı santraller ve PHES'lerin yanında, HES'lerin genişletilmesiyle de karşılanabileceğini bildirdi. Bunun mevcut santrallerin genişletilmesi ve inşa edilmemiş santrallerin genişlemeye uygun olarak yapımı şeklinde uygulanabileceğini anlatan Saraç, gelişmiş ülkelerde mevcut barajlara yeni su alma yapıları, yeni enerji tünelleri ve su yolları, yeni santral binaları ve yeni kuyruksuyu yapıları inşa edildiğine değindi. Saraç, alt rezervuardan üst rezervuara su pompalanması sistemiyle yapılan PHES'lerin çevreye zarar vermediğini, aksine artı bir değer de kattığını kaydetti.

Saraç, PHES'lerin yapılmasının gerekliliğini maddeler halinde şöyle sıraladı: "Pik talebin karşılanmasına katkı sağlamak. Güvenilir bir güç kontrol sistemi oluşturmak. Rüzgar santrallerinin sisteme katkısını artırmak. Rezervuarlı santrallerin üretimlerini artırmak ve yeni teknolojilere sahip olmak."

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir