Alanya'da orman yangınlarına karşı her yıl artırılan önlemler ve insanları bilinçlendirmek için yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Geçen yılın 9 aylık diliminde meydana gelen 38 ayrı yangında 124 hektar maki ve ormanlık alan yanmıştı. Bu yılın aynı döneminde irili ufaklı 13 orman yangını yaşandı. Yangınlarda 5 hektar ormanlık ve makilik alan kül oldu.
Alanya Orman İşletme Müdürü Vedat Dikici, orman yangınlarında yaşanan ciddi düşüşü, insanların bilinçlenmesine bağladı. Eskiden yangın başladıktan saatler sonra kendilerine ihbar geldiğini aktaran Dikici, özellikle bu yıl erken ihbarlar sayesine yangınlara anında müdahale ettiklerine işaret etti.
Zaman zaman hem basın hem de diğer iletişim araçlarıyla yangınların yaşanabileceği kritik alanlardaki insanlara ulaştıklarını dile getiren Dikici, orman yangınlarının yüzde 97'sinin insan kaynaklı olduğunu vurguladı. Yangına müdahale sürelerinin de geçen yıl düştüğünü ifade eden Dikici, yıl içinde yaşanan 13 orman yangınından birinin yıldırım düşmesi, ikisinin çöplükler, 10'unun ise dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu meydana geldiğini kaydetti. Alanya olarak bünyelerindeki araç sayısının günden güne arttığını aktaran Dikici, birkaç gün önce kendilerine tahsis edilen çok fonksiyonlu arazöz sayesinde yangınlara daha da erken müdahale edebileceklerine işaret etti.
'ORMAN YANGINLARINDA KIRSAL KESİMDEKİ HALKA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR'
Önceki yıl Alanya'nın Demirtaş bölgesindeki beldelerde yaşanan büyük çaplı yangınların bu yıl yaşanmamasının sevindirici olduğunu dile getiren Dikici, orman yangınları konusunda kırsal kesimde yaşayan halka büyük görevler düştüğünü kaydetti.
Orman İşletme Müdürlüğü olarak her yere bir personel dikmelerinin mümkün olmadığını anlatan Dikici, kırsal kesimdeki vatandaşların kendilerine yapacağı en önemli yardımın ihbarlar olduğunun altını çizdi. En ufak bir kıvılcımda bile ücretsiz olan 177 nolu 'Orman Yangını İhbar' telefonunun hemen aranması gerektiğini vurgulayan Dikici, ormanlık alanlarda ateş ve anız yakılmaması gerektiğini belirtti. Araçlarda ya da pikniklerde içilen içeceklerin şişelerinin ormanlık bölgelere atılmaması uyarısında bulunan Dikici, tespit edildiği takdirde bu kişilere cezai işlem uygulanacağına dikkat çekti. Dikici, en ufak bir ihmalin koskoca bir ormanın yok olmasına neden olabildiğini aktardı.
(CİHAN)
