Altın 5718.075
BIST 10640.86
Dolar 42.2407
Euro 49.0158
Sterlin 55.5394
Ankara 3°C

Eroğlu: Doğal Kaynakların Konusunda Hak Gözetilmezse Büyük Sorunlar Çıkabilir

Eroğlu: Doğal Kaynakların Konusunda Hak Gözetilmezse Büyük Sorunlar Çıkabilir
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Doğu Akdeniz’de tek başına doğalgaz çıkarmaya çalışan Rum tarafını uyardı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Doğu Akdeniz’de tek başına doğalgaz çıkarmaya çalışan Rum tarafını uyardı. Eroğlu, “Yakın tarih gösteriyor ki tüm bölge ülkelerinin hak ve çıkarları çerçevesinde kullanılması gereken doğal kaynaklara bu açıdan yaklaşılmadığı zaman büyük sorunlar ve çatışmalar çıkmaktadır.” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüşmesinin ardından Türkevi’nde basın toplantısı düzenleyen Derviş Eroğlu, Kıbrıs adası çevresindeki doğal kaynakların paylaşılması konusunda Ban’a yeni bir teklif sunduklarını ifade etti. Eroğlu, “Küçük ama son derece stratejik bir konumdaki Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon rezervlerinde her iki halkın hak sahibi olduğu, herkesin kabul ettiği yadsınmaz bir gerçektir. Ancak bu konudaki paylaşım, daha baştan iki tarafın işbirliği yapmasıyla mümkün olacaktır. Ümit ederiz ki Rum tarafına uzatmış olduğumuz bu barış elimizi sıkı tutarlar ve tekrar kurulacak müzakere masasında sonuç alıcı çalışmalar yapılır.” ifadelerini kullandı.

Mevcut durumun Kıbrıs Türk halkına olduğu gibi Kıbrıs’ın tümüne ve bölgemizin güven ve istikrarına zarar verdiğini ifade eden Derviş Eroğlu, görüşmelerin takvime bağlanması ve 3 garantör ülkenin de olduğu çok taraflı toplantı taleplerini Ban’a ilettiklerini dile getirdi.
Masadan ve sonuç alıcı müzakerelerden kaçan tarafın Rumlar olduğunu öne süren Eroğlu, “Rum tarafı, tercihlerini statükonun devamından, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’yi uluslararası arenada suçlamaktan ve Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyon ve kısıtlamaları sürdürmekten yana yapmışlardır.” dedi. Eroğlu, izolasyonların kaldırılması için BM Genel Sekreteri Ban’dan somut adımlar atması talebinde bulunduklarını dile getirdi.

Müzakereleri 4 yıl boyunca sürdüren Rum lider Dimitris Hristofyas’ı da eleştiren Eroğlu, “Çözüme ulaşmak için önce çözüme inanmak, arzulamak ve halkını çözüm yönünde hazırlamak gerekirken Sayın Hristofyas döneminde böyle bir çalışma görmedik.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir