1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Esafed’in Afrika Sağlık Açılımına Yeni Ülkeler Ekleniyor
Esafed’in Afrika Sağlık Açılımına Yeni Ülkeler Ekleniyor

Esafed’in Afrika Sağlık Açılımına Yeni Ülkeler Ekleniyor

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)’nun Somali’de sağlık alanındaki başarılı çalışmaları, diğer Afrika ülkelerinin de ilgisini çekiyor.

A+A-

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)’nun Somali’de sağlık alanındaki başarılı çalışmaları, diğer Afrika ülkelerinin de ilgisini çekiyor. İzmir’e ziyarete gelen Gine Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mohamed Dorval Doumbouya ve Mozambik Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Leda Florinda Hugo, sağlık eğitimi için ESAFED’le işbirliği yapmak istediklerini bildirdi.

Bakan Doumbouya, kabinede Türkiye’ye gideceğini söyleyince sağlık bakanının Türkiye’nin sağlıktaki seyrinin kendilerini çok memnun ettiğini, işbirliği ricasını iletmek üzere ESAFED’e ziyarette bulunduğunu söyledi. Türkiye ile Türk okulları aracılığıyla çok iyi ilişkileri başladığını ifade ederek, bunu sağlıkta da kurmak istediklerini kaydetti. Sağlık alanındaki durumlarının çok iyi olmadığını, hastaların çoğunun tedavi için yurtdışına gittiğini anlatan Doumbouya, “ESAFED’in yurtdışındaki çalışmaları beni çok heyecanlandırdı. Devam etmesini dilerim. Bu çalışmalar için işbirliğine hazırız. Hükümetim adına bakanlar kurulunda bunları anlatacağım. Sizin için her zaman yanımızda boş koltuk bekleteceğiz.” ifadelerini kullandı. ESAFED’in yaptığı hizmetleri takdir ettiğini belirten Gine Ticaret Bakanı, "Gine için de aynı şeyleri yapmanızı talep ediyorum. Ülkeme dönünce sağlık işbirliği için elimden geleni yapacağım." şeklinde konuştu.

Öğleden sonra ESAFED’in misafiri, bu defa da Portekizce konuşan Mozambik Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Hugo oldu. Hanım bakan yardımcısı, ülkesinden Türkiye’yle eğitim işbirliklerini arttırmak için geldiğini, Şifa Üniversitesi’ni gezerken ESAFED’in Somali’deki faaliyetlerini öğrendiklerini belirtti. “ESAFED’in Somali’deki çalışmaları çok hoşumuza gitti. Mozambik’in de durumu farklı değil. Biz de işbirliği yapabilir miyiz diye bilgi almaya geldik.” diyen Bakan Yardımcısı Hugo, 23 milyon nüfusları olduğunu, 60 bin kişiye bir doktor düştüğünü ve uzman doktor sayısının 20'yi ancak bulduğunu anlattı. Üç tıp fakültesi ve bir üniversite bulunduğunu, eğitimin yetersiz olduğunu dile getiren Hugo, her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

ESAFED Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rüçhan Uslu ise Türkiye olarak sağlık alanındaki tecrübe ve birikimlerini ihtiyacı olan ülkelere sevk etmek ve oraların insanlarına katma değer üretmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Prof. Dr. Uslu, Gine’nin kendileri için yeni bir başlangıç olacağını, en yakın zamanda bir ekiple gideceklerini ya da oradan buraya eğitim için hekimler getireceklerini anlattı. Mozambik için de özel proje üreterek sağlık problemlerine çare bulmak istediklerini kaydeden Uslu, “2011 ve 2012 yıllarında Somali ve etrafında çalıştık, ihtiyaç öyleydi. O çalışmamız devam edecek ama şu anda Batı Afrika’ya da açıldığımızı söyleyebiliriz.” dedi.

Gine ve Mozambikli yetkililerin ziyareti sırasında ESAFED Başkan Yardımcısı Uslu, Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, Genel Koordinatör Ahmet Güneş ve Uzm. Dr. Abdullah Öztürk de hazır bulundu. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.