1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “esed Halkı İçin Fedakarlık Yaparak Kararını Vermeli”
“esed Halkı İçin Fedakarlık Yaparak Kararını Vermeli”

“esed Halkı İçin Fedakarlık Yaparak Kararını Vermeli”

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’de akan kanın durması için Beşşar Esed’in halkı için fedakarlık yaparak gerekli kararı vermesi gerektiğini söyledi.

A+A-

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’de akan kanın durması için Beşşar Esed’in halkı için fedakarlık yaparak gerekli kararı vermesi gerektiğini söyledi. Rusya’da bir dizi temaslardan bulunan İhsanoğlu, Türk basın mensupları ile sohbetinde, Cenevre-2 konferansının bir an önce toplanabilmesi için taraflara baskı yapılmasını istedi. Suriye’ye dış askeri müdahaleye karşı olduklarını vurgulayan Genel Sekreter, “Biz Suriye’nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunmasını savunuyoruz.” dedi. İhsanoğlu’na göre Suriye’de taraflar üzerinde etkili olan Rusya ve ABD krizin çözümü için daha yoğun bir çalışma sürecine girmeli.

Geçiş hükümetinin oluşumunda Beşşar Esed rejiminin yer alıp almaması ile ilgili soruyu yanıtlayan İhsanoğlu, “Geçiş hükümeti ülkede siyasi düzen ve birliği sağlayacak. Anayasayı oluşturacak ve seçimleri düzenleyecek. Müzakerelerin bu şekilde başlaması ve sürdürülmesini istiyoruz. Benim Esed’e söyleyeceğim, bir ülkenin geleceği tehlikeye girerse, bir ülke sivil savaşa sürüklenmek üzere ise, fedakarlık gerekiyorsa bu liderlerden gelir. Liderlerin halkları için kendilerini feda etmeleri gerekir. Beşar Esed de kendi ülkesinin kurtulması için gerekli kararı alması gerekiyor.” çağrısında bulundu.

ESED TAVSİYELERİMİZİ DİNLEMEDİ

Cenevre-2’nin bir an önce toplanmasını isteyen İhsaoğlu, Suriye’de oluşan güç boşluğunda aşırı uçlar için de ortam oluştuğunu hatırlattı. Suriye yönetimi ile krizin ilk başladığı günlerde temasa geçtiklerini ve yapılması gerekenlerle ilgili tavsiyelerde bulunduklarını hatırlatan Genel Sekreter, “Maalesef Şam hükümeti tavsiyelerimizi göz ardı etti ve müspet bir şekilde karşılamadı. Biz teşkilat olarak BM’nin girişimlerine de katkı sağladık. Muhalefetin de bir an önce güç birliği yapması gerekiyor. Muhalif güçler de kendi vatanları için fedakarlık yapmalı. Ön şartsız olarak müzakereler başlamalı. Aksi takdirde çok korkuyorum. Suriye bir nevi Somali gibi olabilir. Bu tüm bölge için büyük bir tehlike kaynağı. Bugün hadiseler Lübnan’a sıçradı. Irak’ta sıkıntılar devam ediyor. 40 yıldır bir taşın atılmadığı Golan Tepeleri’nde sorunlar başladı. Başka yerlere de sıçrayabilir.” dedi.

CENEVRE-2 TOPLANMALI

Rusya ve ABD’nin öncülüğünde Suriye krizinin çözümü içinde Cenevre’de ikincisi yapılacak uluslar arası konferansın bir an önce toplanmasının zorunluluğuna değinen İhsanoğlu şu tespitlerde bulundu: “Heyetlerin oluşumu, gündem ve temel prensipler konusunda zorluklar var. Ancak bunların aşılamayacak vasıfta olmadığına inanıyoruz. Krizin çözümüne katkı sağlayacakların katılması gerekiyor. Muhalefet bir an önce müşterek bir tavra ulaşmalı.”

MEZHEP ÇATIŞMASINA DÖNÜŞÜYOR

Suriye’de başlangıçta ayaklanmaların daha çok tüm kesimlerin mevcut rejime yönelik bir ayaklanma şeklinde olduğunu, şimdi Kuseyr ve diğer bazı bölgelerde olduğu gibi mezhep çatışmasına dönüştüğünü vurgulayan Genel Sekreter, “Gün geçtikçe yıkım, şiddet ve tahribat artıyor. Bunda Suriye dışından gelenlerin yaptıkları da etkili oldu. Biz bunu istemiyoruz. Çatışmaların mezhepsel bir karakter almasına şiddetle karşıyız. Bu Suriye için, Lübnan için, bütün bölge ülkeleri için çok tehlikeli olur.” uyarısı yaptı.
CİHAN

“Esed halkı için fedakarlık yaparak kararını vermeli”

“Esed halkı için fedakarlık yaparak kararını vermeli”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.