22 Ağustos 2026
Altın 7106.56
BIST 14514.82
Dolar 47.9625
Euro 56.0616
Sterlin 65.441
Ankara 17°C

Eski Savcı Petek: Anayasa Mahkemesi, evrensel hukuk normlarını dikkate almalı!!

Eski Savcı Petek: Anayasa Mahkemesi, evrensel hukuk normlarını dikkate almalı!!
Hukukçular Derneği Başkanı Başkanı eski Savcı Reşat Petek, Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan kanun değişikliğini esastan görüşmeye almasının beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.
Hukukçular Derneği Başkanı Başkanı eski Savcı Reşat Petek, Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan kanun değişikliğini esastan görüşmeye almasının beklenen bir gelişme olduğunu söyledi. Evrensel hukuk kurallarının Anayasa'nın da üzerinde olduğunu vurgulayan Petek, Anayasa Mahkemesi'nin bunu gözönüne alarak iptal başvurusunu reddetmesi gerektiğini dile getirdi.
Reşat Petek, Anayasa Mahkemesi'nin 5918 Sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun (Askere sivil yargının yolunu açan kanun) iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi. "Askere sivil yargı" yolunu açan kanun değişliğinin esastan görüşülmesi kararını değerlendirdi. Esastan görüşmeye alınmasının yüksek mahkemenin başvuruyu ciddiye aldığını gösterdiğini vurgulayan Petek, "Anayasa Mahkemesi kendisine yapılan başvurularda başvuru hakkı olduğu ve yeterli imza olduğu anlaşılınca esas hakkında işleme alır. Bu çok normal bir süreçtir." ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi'nin bu aşamadan sonra evrensel hukuk normlarını dikkate alması gerektiğini vurgulayan Petek, "Özellikle Anayasa'nın 90. Maddesi çerçevesinde uluslararası anlaşmaların, Anayasa'nın da üstünde hukuk normları olduğu anlayışının artık Türkiye'de yerleşmiş olduğunu görmesi ve kararlarında göstermesi gerekmektedir. Yasa değişliği de Avrupa Birliği normları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve demokratik hukuk devletlerindeki evrensel hukuk kuralları çerçevesinde de değerlendirilmelidir." şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesi'nin üst hukuk normlarını dikkate alarak iptal başvurusunu reddetmesi gerektiğine dikkat çeken Petek, "Evrensel hukuku takip eden Anayasa Hukukçuları ve ceza hukukçularının da böyle bir kararı beklediklerini düşünüyorum." diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir