19 Aralık 2025
Altın 5937.162
BIST 11335.05
Dolar 42.7901
Euro 50.1978
Sterlin 57.2926
Ankara -6°C

‘evrensel Üniversiteler İçin Kılık Kıyafet Yasağı Kalkmalı’

‘evrensel Üniversiteler İçin Kılık Kıyafet Yasağı Kalkmalı’
Öğretim Elemanları Derneği, evrensel üniversiteler için üniversitelerdeki kılık kıyafet yasağının kalkması gerektiğini savunuyor.

Öğretim Elemanları Derneği, evrensel üniversiteler için üniversitelerdeki kılık kıyafet yasağının kalkması gerektiğini savunuyor.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlhami Ege, üniversitelerde kılık kıyafet özgürlüğünün yasal teminat altına alınmadığı sürece her zaman tartışılacağını bu bağlamda yükseköğretim kurumlarının evrensel standartlara sahip olması ve yasakların kaldırılması gerektiğini savunduklarını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ege, YÖK Yasa Tasarısı ile yükseköğretim kurumlarının özgür ve analitik düşünen, aynı zamanda dünyada yaşanan ve yaşanması muhtemel tüm bilimsel, ekonomik, teknolojik ve beşeri alandaki gelişmeleri yorumlayabilen bireylerin yetişmesine olanak veren mekânlar olması gerektiğini ifade ederek yasal çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirtti.

Bu doğrultuda, bilimsel ve akademik alanda üniversitelerin rekabet edebilir olmasının, yasakların hâkim olmadığı, aksine farklı anlayış ve paradigmaların birbirleriyle etkileşimde bulunmasıyla mümkün olacağını kaydeden Ege, bu özgürlüklerin kılık kıyafet açısından da söz konusu olduğunu, çünkü üniversitelerin diğer kurumlarda geçerli olan kılık kıyafet yönetmelikleri ile idare etmenin günümüzde geçerliliğinin kalmadığının altını çizdi.

Üniversitenin kavram olarak 'Evrenkent' anlamına geldiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Ege, “Yani üniversiteler, kişilerin dini, kültürel giyim ve kuşamlarına bakılmaksızın eğitim ve öğretimin yapıldığı kurumlar olmalıdır. Bir Budist’in ülkemizin herhangi bir üniversitesinde öğrenim görmek istediğini düşünelim. Şimdi biz, dini inancı gereği giydiği kıyafetinden dolayı bu Budist öğrenciye, “siz bu kıyafetle üniversiteye giremezsiniz diyebilir miyiz? Eğer diyebiliyorsak, o zaman ne kadar evrensel öğretim verdiğimizi bir kez daha sorgulamalıyız. Üniversitelerimizde kılık kıyafet özgürlüğü yasal teminat altına alınmadığı sürece her zaman tartışılacaktır. Yükseköğretim kurumları evrensel standartlara sahip olmalıdır.”şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir