Fethiye'deki kurum ve oda temsilcileri Fethiye ve Göcek koylarının temiz tutulmasına yönelik ortak hareket ediyor. Aralarında Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Deniz Ticaret Odası, TURSAB ve TURMEPA gibi kuruluşlar, Deniz Ticaret Odası(DTO) Başkanı Metin Kalkavan, Meclis Başkanı Cengiz Kaptan'la birlikte Fethiye'de destek turuna çıktı.
Yaklaşık 15 kişilik grup Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'yı makamında ziyaret etti. Başkan Saatcı ile yaklaşık 1,5 saat görüşen ekip, Saatcı'dan atık alım tesisi yapılması yönünde destek aldı.
Görüşme sonrası bir açıklama yapan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, kordona atık alım tesisi kuracağını açıkladı.
Bununla ilgili çalışmayı mayıs ayında başlattığını ancak ÖÇÇK başkanının söz verdiği malzemeler gelmediği için tesisin kurulamadığını belirten Saatcı, önümüzdeki 2 hafta içerisinde bu tesisin tamamen belediye bütçesi ile kurulacağını kaydetti.
Bu süre içerisinde kordonda kazı çalışması yapılacağını ve bunun bu dönemde yapılmasının sorumlusunun kendileri olmadığını tekrarlayan Saatcı, "Ben ÖÇÇK Başkanı'na gittim, atık alım tesisi kuracağımı söyledim. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde de bitireceğimi belirttim. Kendisi de bana malzemeleri kendilerinin verebileceğini söyledi. Ben malzeme talep etmedim. Ama böyle bir teklif gelince kabul ettim. Üzerinden aylar geçti ama hala malzemeler bize gelmedi. Biz malzemeleri beklerken bu zamana kadar geldik." şeklinde konuştu.
"TEKNELERE PAKET ARITMA TESİSİ ZORUNLUĞU GETİRİLSİN"
Denizdeki kirlenmenin atıkların denize bırakılması engellenerek önüne geçilebileceğini ifade eden Behçet Saatcı, bunun denizcileri sıkıştırmadan yapılabileceğini anlattı.
Bu konudaki dengenin hassas olması gerektiğini dile getiren Saatcı, şöyle konuştu: "Belli bir boydan sonraki tekneler için denize elverişlilik belgesi verirken paket arıtma tesisi bulundurması zorunlu hale getirilmeli. Bunun başka yolu yok. Yoksa denizcileri sıkıştırıp da onları denizden soğutmamak gerekir. Ben şimdi tekneyle Kızılada'ya gidiyorum, depom doldu. Fethiye'den tekne gelecek de atığımı alacak diye beklemeyeyim. Teknemdeki paket arıtma tesisimde bunu kendim arıtabileyim. Günübirlik tekneler bütün atıklarını denize bırakıyor. Bunlarla ilgili bir müeyyide getirilsin. Ama charter tekneler için paket arıtma tesisi olması zorunlu olmalıdır." dedi.
DTO Başkanı Metin Kalkavan ise bölgede yaşayan herkesin aynı amaçta birleşmesinin gerekli olduğunu söyledi. Buradaki amacın denizlerin kirletilmemesi olması gerektiğini de belirten Kalkavan, Göcek ve Fethiye'nin Türkiye'nin ve dünyanın sahip olduğu en önemli değerlerden olduğunu kaydetti.
Burada yaşayan ve denizden ekmek yiyenlerin denizin kirlenmemesi konusunda daha fazla duyarlı olması gerektiğine de vurgu yapan Metin Kalkavan, "Sadece müşteri alıp denize çıkarsak olmaz. Denizin korunma için üzerimize ne düşüyorsa yapmalıyız. Atıklarımızı denize boşaltmamalıyız. Yöneticilerimiz de bu teknelerin atıklarını boşaltacak imkânı onlara sağlamalıdır. Fethiye Belediye Başkanımız limana atık alım tesisi kurulması konusunda bize söz verdi." ifadelerini kullandı.

