19 Aralık 2025
Altın 5964.743
BIST 11335.05
Dolar 42.8046
Euro 50.2047
Sterlin 57.2594
Ankara -3°C

Fillerin Atası Kabul Edilen Mastadon Fosilleri Rum Kilisesi'nde Sergilenecek

Fillerin Atası Kabul Edilen Mastadon Fosilleri Rum Kilisesi'nde Sergilenecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Burdur'da ortaya çıkan 'mastadon' fosillerinin Kavaklı Rum Kilisesi'nde sergilenebilmesi için yaklaşık 300 bin TL ödenek ayırdı. Burdur merkez

Burdur merkeze bağlı Elmacık Köyü'nde yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan ve fillerin atası olarak bilinen 'mastadon' fosilleri Kavaklı Rum Kilisesi'nde sergilenecek. Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün talebi üzerine Antalya Rölöve Anıtlar Müdürlüğü, fosil heykellerinin sergilenmesi için gerekli olan projeyi hazırladı. Proje kapsamında Kavaklı Rum Kilisesi restore edilerek doğa tarihi müzesi olarak Burdur kültürüne kazandırılacak. Kilisenin restoresi için 1 ay içinde ihaleye çıkılması planlanıyor. Elmacık kazılarının proje sorumlusu Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut, yapılacak müzenin iç dizaynının düzenlenmesinden de sorumlu olacak.

Burdur Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Mehmet Tanır, yapılacak ihalenin ardından restorasyon çalışmalarına başlanacağını belirterek, "Fosillerin güzel bir ortamda sergilenmeleri için yaptığımız çalışmalar sonuca ulaştı. Tarihi Rum Kilisesi, AB normlarına göre restore edilecek Kilisenin restorasyonu tamamlandıktan sonra Elmacık'ta ortaya çıkartılan 'mastadon' fosilleri burada sergilenecek. Burdur'un adı Sagalassos ve Kibyra gibi dünyaca ünlü antik kentlerden sonra bu müze ile de anılmaya başlanacak. Turistler açısından Burdur yeni bir cazibe merkezi haline gelecek. Oluşturulacak müze, yerli ve yabancı turistlerin Burdur hakkında yeni bir imaj ve bakış açısı sunacaktır. Ayrıca atılan bu adım Burdur turizmi için önemli bir yere sahip olacaktır." dedi.

Kavaklı Rum Kilisesi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yakından ilgilendiğini bildiren Ak Parti Burdur Milletvekili Özçelik, buranın Doğa Tarihi Müzesi'ne dönüştürülmesi için ilk etapta 300 bin TL ödenek ayrıldığını belirtti. İlerleyen zamanlarda 700 bin TL daha ödeneğin ayrılacağını açıklayan Özçelik, bu fosillerin sergilenebilmeleri için Bakan Günay'ın da talimatı olduğunu vurguladı.

Elmacık kazılarının bilimsel heyetinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, bölgede tahmin edilemeyecek sayıda fil fosilinin çıkabileceğini belirtti. Kahraman Türkiye'deki en büyük 'mastadon' fosiline ait bulgular 2008 yılında yapılan kazılarda Burdur'dan çıktığını hatırlattı. Daha önce 'mastadon' fosiline ait savunma dişinin sadece Çin'de ortaya çıktığını belirten Kahraman Burdur'da bulunan fosilin Çin'dekinden daha yaşlı olduğunu kaydetti. (CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir