1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Fırat Kalkanı operasyonundan son durum
Fırat Kalkanı operasyonundan son durum

Fırat Kalkanı operasyonundan son durum

Çin'de düzenlenen G20 Zirvesi ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Fırat Kalkanı operasyonu ile ilgili olarak 90 kilometrelik alan DAİŞ'ten temizlendi" dedi.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV canlı yayınında konuştu. Çin'de yapılan G-20 zirvesine değinen Kalın, "Terörle mücadele mülteci sorunu öne çıkan başlıklardı. Cumhurbaşkanımız ve diğer liderler bu konuyu etraflı bir şekilde ele aldılar" dedi.Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın yaptığı ikili görüşmelerde 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ'yü anlattığını söyleyen Kalın, görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirtti.

YPG konusunda ABD ile anlaşma olmadığını da dile getiren  Kalın'ın açıklamalarının satır başları şöyle: 

Fırat Kalkanı operasyonu başarılı bir şekilde devam ediyor. DAİŞ mensupları sınırlarımızdan temizlendi.  90 kilometrelik alandan DAİŞ temizlendi.ABD ve Rusya devlet başkanı bunu takdirle izlediklerini ifade etti. Sınırlarımızın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda tam mutabakat olduğunu gördük. O sınıra şimdi derinlik kazandırmak gerekiyor. ÖSO şu aşamada aşağı inerek asayiş yaratmaya çalışıyor.

Burada bir güvenli bölge oluşturulması daha önceden dile getirdiğimiz bir konuydu. Bugüne kadar taşın altına elini koyan ikinci bir aktör görmedik. Türkiye'nin yükün büyük bir kısmını  taşıdığını liderler söyledi. Genel olarak mülteci meselesinde Türkiye'nin üstlendiği yükün adil olmadığı ve paylaşılması gerektiği konusunda bir konsensus var.
Mülteci konusunun kökenine inmek gerekir. Burada savaşın sona erdirilmesi gerekiyor. Geçiş sürecinde bir güvenli bölge olabilir. Cumhurbaşkanımız Çin'de bu öneriyi yine dile getirdi. Biz açık kapı politikası uyguladık. Ama mültecileri sınırın dışında tutalım denildiğinde güvenliği kim sağlayacak.

'HALEP'TE BAYRAM ÖNCESİ ATEŞKES 

Cumhurbaşkanımız Çin'den ayrılırken, Halep meselesini son anda bile Cumhurbaşkanımız, Obama ile Putin ile birer defa ayrı ayrı tekrar görüştü. İkisine de tekrar söyledi. 'Aman şu Halep'teki çatışmasızlık veya ateşkes  ortamını sağlanması ile ilgili anlaşmayı bir an önce hayata geçirelim. Çünkü bize farklı haberler geliyordu. Cumhurbaşkanımız Obama'ya sordu. 'Bitmek üzere, umutluyuz' gibi bir ifade geldi. Nihai anlaşmayı bekliyoruz. Bir taslak bize geldi anlaşmayla ilgili. Bütün aktörlerin mutabık kaldığı ve uygulanacağı bir anlaşma şeklindeki kağıdı bekliyoruz. Bayramdan önce olacağı yönünde umudumuz

ABD İLE UZLAŞMA YOK!

YPG konusunda ABD'lilerle uzlaşma yok.Menbiç'ten bütün YPG unsurlarının temizlenmesi ısrarımızı sürdürüyoruz. ABD YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçtiğini söylüyor. YPG'nin çekildiğini bizim kaynaklar da doğrulamalı. YPG unsurlarını Fırat'ın batısına geçerse bizim için meşru hedef olurlar. YPG ve PYD PKK'nın uzantısıdır. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle ortadan kaldıramazsınız. Biz Suriye'nin toprak bütünüğünü muhafaza edecek şekilde DAİŞ ile mücadele edilmesini istiyoruz.

VİZE MUHAFİYETİ
Vize muhafiyetinde yıl sonu gibi bir takvim söz konusu değil. Bu konunun bir an önce hayata geçirilmesi konusunda sürecin hızlandırılması kararı çıktı. Vizesiz geçiş ve Geri Kabul Anlaşması eş zamanlı uygulanmalı. Fransa, Almanya, İtalya ile Cumhurbaşkanımızın görüşmeleri oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.