Fiskobirlik delegesi ve Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, yeni fındık stratejisini desteklememe kararı aldığını hatırlatarak, "Bu yeni strateji ile ne denmiş, ben bundan sonra fındığa destek vermiyorum, ama geçiş dönemi için ilk yıl dönüm başına 150 lira, ikinci yıl 150 lira ve üçüncü yıl 150 lira vereceğim demiş. Bu geçiş döneminde devlet fındığı desteklemiyor, ama üreticiye destek veriyor. Ancak bizim bazı kaygılarımız ve endişelerimiz var. Diyelim ki gelecek sene Hasan Amca, Hatice Teyze fındığını aldı geldi pazara dedi ki, 'Sizde fiyat ne kadar', '1 lira' cevabını aldı. Peki dedi başka bir yere gitti gene 1 lira cevabını aldı. Hasan Amca'nın hiç alternatifi yok. Fındığını ya ona ya buna ama 1 liradan satmak zorunda. Dese ki ben sizin bu ürüne verdiğiniz fiyatı beğenmiyorum, Hasan Amca ne yapacak, gideceği bir yer yok." diye konuştu.
Üreticinin alternatifsiz olmasının adının serbest piyasa olamayacağını dile getiren Akbaşlı, "Serbest piyasa üreticinin seçeneksiz bırakılması mıdır? Tarım ve ticaret kanununa bakarsanız bir yerde serbest piyasa olabilmesi için orada tam rekabet şartlarının oluşması lazım. Bunun için örgütlü üretici lazım. İkincisi lisanslı depoculuk olması lazım. Hasan Amca'nın, Hatice Teyze'nin satmıyorum dediğinde gidebileceği bir yer olmalı. Lisanslı depoculuk olsa belki ürünü oraya bırakacak, ama o da yok. Olsa o zaman depodan aldığı o belgeyi bankaya verecek, 'Ben 1 liraya satmam kardeşim, siz değerini verin, size satayım' diyecek." dedi.
Bu çıkmaz durumdan çıkabilmek için bir şeyler yapmak gerektiğini ifade eden Akbaşlı, "Geç mi kaldık bilmiyorum, ama eğer mahsul önümüzdeki sezon da bol olursa hiç kimse beni fındığın 1 liradan daha fazla edeceğine inandıramaz. Birileri neden Hasan Amca'nın Hatice Teyze'nin fındığına 1 liradan fazla versin? Biri bana çıksın ve doğru dürüst bir neden söylesin. Hasan Amca'nın Hatice Teyze'nin alıcı karşısında hiçbir gücü ve güvencesi yok ki. Dolayısı ile bir şeyler yapılmalı. Fiskobirlik son zamanlarda başka konulardan fındığı unuttu." eleştirisinde bulundu.
Fındıkta ekim ayı arzının çok önemli olduğunu aktaran Akbaşlı, "Eylül-ekim ayında Türk fındığının yarısı pazara iniyor. Bu sorunu çözmeden sizin 'serbest pazara kalsın' stratejiniz başarılı olamaz. Ben yeni fındık stratejisinin sorunları çözemeyeceğini düşünüyorum. Fındık iyi bir ürün. Her yıl çikolata pazarı yüzde 4 -4,5 büyüyor. Çikolata artık bayramlarda, yaza özel günlerde tüketilen bir ürün değil. Günlük tüketilen bir ürün oldu. Fındığın geleceği güzel, ama biz bu süreci yönetemiyoruz. Fiskobirlik üretici adına bir duruş ortaya koyabilmeli." görüşünü dile getirdi.
Akbaşlı'nın teklifine Fiskobirlik yönetimi de destek verdi ve birlik delegelerinin oy birliği ile Fiskobirlik'in böyle bir çalışma yapması kararı alındı. (CİHAN)