12 Aralık 2025
Altın 5946.213
BIST 11262.37
Dolar 42.6894
Euro 50.1035
Sterlin 57.1099
Ankara 6°C

GIDA VE SU KRİZİ KAPIDA

GIDA VE SU KRİZİ KAPIDA
Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ulusal strateji taslağına göre, önümüzdeki yıllarda dünyada ekonomi değil gıda ve su krizi yaşanacak!..

Kalkınma Bakanlığı, “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2014-2023)” taslağını tamamlayarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine sundu.

İklim Değişikliği ve Çevre

Strateji taslağına göre, önümüzdeki yıllarda dünya ölçeğinde gıda ve çevre krizleri yaşanabilecek.Gıda fiyatlarının 2007-2008 yıllarındaki ani yükselişinin ekonomik büyüme ve yoksullar üzerinde etkili olduğuna dikkat çekilen taslakta, hızlı gıda talebi artışı ve arz yönündeki kısıtlar nedeniyle gelecekte daha kalıcı sorunların ortaya çıkabileceği uyarısı yapıldı.

Şehirler Büyüyecek!

Çalışmaya göre iklim değişikliği, çevre sorunları ve alternatif kullanımlarla birlikte suda kıtlık yaşanabilecek. Bakanlık, su ve çevre sorunlarının önlenebilmesi için etkili çevre politikalarının hızla uygulamaya konulmasını istedi. Yapılan tespitlere göre önümüzdeki dönemde hem Türkiye hem dünyada kır nüfusu azalırken şehir nüfusunda ciddi artışlar olacak!..

Fırsatlar Doğabilir!

Türkiye’de şehirlerde yaşayan nüfus 2050 yılında 80 milyonu bulacak. Şehirlerin aşırı büyümesi tüm dünyada hem gıda ve su hem çevreyle ilgili kriz riskini daha da derinleşmesine yol açacak. Yine taslakta, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan son siyasi gelişmelerin Türkiye’ye etkisine değinildi. Bu ülkelerde gerçekleşen gerginlikler, çatışmalar ve rejim değişiklikleri Türkiye’nin yakın bölgelerinde istikrarı olumsuz yönde etkiliyor. Ancak, taslakta bu konuda şöyle denildi:

“Bu ülkelerde siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla paralel şekilde ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişme koşulları da sağlanabilirse, Türkiye’nin bölgesinde daha etkili bir güç olması yönünde fırsatlar doğabilecek. Bu bölgelere mal ve hizmet ihracı ile sınır ötesi işbirlikleri açısından fırsatlar ortaya çıkacak.”

Türkiye'ye İşçi Göçü Bekleniyor..

Yaş­lan­ma ve ulus­la­ra­ra­sı göç ha­re­ket­le­ri­nin Tür­ki­ye açı­sın­dan gi­de­rek da­ha faz­la önem ka­za­na­cak. Ge­liş­miş ül­ke nü­fus­la­rı­nın gi­de­rek yaş­lan­ma­sı ne­de­niy­le ni­te­lik­li ve genç iş­gü­cü ta­lep­le­ri­nin ar­ta­ca­ğı be­lir­ti­lir­ken, Tür­ki­ye eko­no­mi­si­nin bü­yü­me per­for­man­sı, ge­li­şen ula­şım ve ile­ti­şim im­kan­la­rıy­la bir­lik­te,  baş­ta met­ro­pol­ler ol­mak üze­re, sa­na­yi ve tu­rizm kent­le­ri­nin, özel­lik­le çev­re ül­ke­ler­den kü­re­sel dış göç ha­re­ket­le­ri için da­ha ca­zip ha­le ge­le­ce­ği be­lir­til­di. Tas­lak­ta, bu­nun iyi ana­liz edil­me­si ve ted­bir­ler dü­şü­nül­me­si de is­ten­di.

(Bugün)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir