12 Mayıs 2026
Altın 6830.37
BIST 14883.35
Dolar 45.3938
Euro 53.3157
Sterlin 61.2025
Ankara 26°C

"Global Isınmayla Mücadelede Daha Fazla Maddi Kaynak Aktarabiliriz"

"Global Isınmayla Mücadelede Daha Fazla Maddi Kaynak Aktarabiliriz"
Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, Avrupa Birliği (AB) Brüksel zirvesinde yaptığı konuşmada küresel mücadelede gelişmekte olan ülkelere daha fazla kaynak aktarabileceklerini söyledi.
Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, Avrupa Birliği (AB) Brüksel zirvesinde yaptığı konuşmada küresel mücadelede gelişmekte olan ülkelere daha fazla kaynak aktarabileceklerini söyledi. Ancak herhangi bir rakam belirtmedi. Finlandiya, son üç yılda gelişmekte olan ülkelerdeki global ısınmayla mücadele programlarına 100 milyon euro katkıda bulundu.

AB Dönem Başkanlığını sürdüren İsveç, diğer ülkelerden de benzer bir yaklaşım beklediğini söyledi. Ancak diğer üye ülkeler, söz vermek için aceleci davranmadı. AB endüstrileşmiş ülkelerden toplanacak 6 trilyon euroluk yardım paketini yüzde 30'luk dilimini finanse ediyor. Yardım fonuna katkı, gönüllü üye ülkeler tarafından yapılırken, yeni üye ülkelerin katkıda bulunması beklenmiyor.

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, "Fona katkıda bulunan ülkelerin duyurulmasına yeterli miktarın toplanmasına kadar devam edeceğiz." dedi.

AB sera gazı salınımının 2020 yılı itibariyle yüzde 20 azaltmak için çalışmalarına devam ediyor. Diğer gelişmiş ülkelerde ikna edilirse, bu rakam yüzde 30'lara kadar çıkabilir. Görüşmelere gölge düşüren bir gelişme de yaşandı. Fransa karbon çukurları açılması üzerine yapılan görüşülmelerin yeniden açılmasını önerdi. Finlandiya'nın zararına olacak bu ihtimale karşı, Başbakan Vanhanen Fransa'nın teklifine karşı oy kullanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir