14 Şubat 2026
Altın 7075.06
BIST 12433.5
Dolar 43.7242
Euro 51.9199
Sterlin 59.5847
Ankara 11°C

Google'ın Ardından İki Abd İnternet Şirketi De Çin'den Çekiliyor

Google'ın Ardından İki Abd İnternet Şirketi De Çin'den Çekiliyor
ABD'nin Çin'e karşı savaşının bir parçası olarak görülen internet devi Google'ın Çin'den çekilmesinin ardında da şimdi de diğer iki ABD'li internet ş...
ABD'nin Çin'e karşı savaşının bir parçası olarak görülen internet devi Google'ın Çin'den çekilmesinin ardında da şimdi de diğer iki ABD'li internet şirketi, internet özgürlüğü sınırlamaları ve sansürden dolayı çekildiğini açıkladı.

Dünyada internetteki alan adları (domain name) alanındaki en büyük şirketi Go Daddy'in Başkan Yardımcısı Christine Jones, Çin'de yeni alan kodları kaydetmeyeceklerini bildirdi. Şirket, Çin'in yeni web siteleri sahiplerine ilişkin kuralında ''.cn'' uzantılı alanlardaki internet sitesi sahiplerinin şahsi fotolarını da kapsayan özel bilgilerini, Çin hükümetine verme mecburiyeti getirildiğini açıkladı.

Çin'den ayrılan diğer bir şirket ise benzer hizmetler veren Network Solutions LLC. Şirket de aynı nedenlerden dolayı Çin internet siteleri kayıtlarını durdurduğunu bildirdi.

Dünyanın en popüler arama motoru Google, geçtiğimiz Ocak ayında Çin'den gelen yanıltıcı siber saldırılardan şikâyet etmiş ve geçen gün Çin'den ayrılmıştı. Google, saldırı sırasında insan hakları eylemcilerinin gmail elektronik posta hesaplarının hedef alındığını ileri sürmüştü. ABD'li şirket, Çinli kullanıcılarını Hong Kong'daki sansürsüz arama motoruna yönlendirmişti.

ÇİN'İN TEPKİSİ

Bu arada Çin ise Google'ı Çin pazarına girerken verdiği, yasalar uyarınca arama sonuçlarını filtreleme yönündeki 'yazılı taahhüdünü' ihlal etmekle suçladı. Geçmişte de Çin pek çok kez Google'ı ülkedeki sansür kurallarına uymaması durumunda sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan Google'ın ayrılmasıyla Çin'deki arama motoru pazarı, daha önce de pazardaki en büyük paya sahip Çinli Baidu'ya kaldı. Google, yıllık 24 milyarlık gelirinin yüzde 2'sini Çin'den karşılıyordu.

Çin medyası da Google'ın bu hareketinin kendini bir kenara itmesiyle eşit olduğunu ve kendi imaj ve çıkarını mahvettiğini yazdı.

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir