Halep Sanayi Odası'nı ziyaret eden GSO Başkanı Nejat Koçer ve beraberindeki heyet, Halepli sanayicilerle bir araya geldi. GSO Başkanı Koçer, burada yaptığı konuşmada, Gaziantep ve Halep'in ilerleyen dönemde AB ve Arap Birliği'nin sınırını oluşturacağını belirterek, bu noktada iki kentin ortak işbirliğini arttırmasının önemine dikkat çekti. Vizesiz geçiş uygulamasının, tarihi bir olay olduğuna dikkat çeken Koçer, bu sürecin yeni bir psikolojik süreci beraberinde getirdiğini ifade etti. Koçer, "Artık iki ülkenin siyasi liderleri el ele vermiş durumda. Bizler de iki kardeş şehrin sanayicileri olarak, ekonomik işbirliğimizi en üst düzeye çıkarıp, iki şehir olarak sanayide olarak hareket etmemiz lazım." dedi.
Sınırdaki geçişlerde yaşanan bazı aksaklıkların iki ülkenin de sorunu olduğunu, bu noktada sorunların takipçisi olduklarını ve çözümü noktasında ilgililerle temasa geçeceklerini belirten Koçer şöyle konuştu: "Bugün gerek Türkiye tarafında, gerekse Suriye tarafında ticarette yaşanan sorunları konuşmaya ve çözümleri konusunda fikir birliği etmek üzere buradayız. İki ülke arasında karşılıklı vergiler adaletli değil. Bugün Suriye'den ürünler sıfır gümrük ile Türkiye'ye girebiliyor ama bizler Türk üreticiler olarak yüksek vergilerle mal satabiliyoruz. Gümrük vergileri aşağıya inmeye başladıkça Suriye'den yeni vergiler uygulanıyor. Birçok sektörde bu durum mevcut."
Halep Sanayi Odası Başkanı Mehmet Sabbah Şerebeti ise yapılan ziyareti önemsediklerini ve GSO ile ticaretin geliştirilmesine yönelik her türlü projeye açık olduklarını söyledi. Şerebeti, "Bugün başkanın ve heyetinin yaptığı bu ziyaret ve alacağımız işbirliği kararı Suriyeli sanayiciler tarafından takdirle karşılandı. Umarım bizler bu konuda öncü olur ve diğer görüşmelere ve anlaşmalara yol açmış oluruz. Halep Sanayi Odası olarak bizde bugün Nejat Koçer'in dile getirdiği ve özellikle Gaziantepli sanayicilerin burada yaşadığı sorunları en üst makamlarla görüşerek çözümü için çalışacağız. Oda olarak bizler, GSO ile ortak her türlü çalışmaya açığız. En kısa sürede bizde Gaziantep'i ziyaret ederek, işbirliği protokolünü hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı. (CİHAN)
